Nyugodt évet vár az olajpiac, enyhe optimizmussal

Az árakat 2021-ben is leginkább a koronavírus-járvány terjedése és gazdasági hatásai határozzák meg.

2021. 01. 01. 8:12
null
Midland, 2020. április 7. Olajkút a nyugat-texasi olajmezőkön 2020. április 7-én. Az olajár esése miatt a benzin ára is jelentős mértékben csökkent. MTI/EPA/Larry W. Smith Fotó: Larry W. Smith Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várható lényeges eltérés a kőolaj ez évi átlagára és eddigi, ötven dollár körüli szintje között, a legnagyobb befolyásoló tényező pedig továbbra is a koronavírus-járvány alakulása lesz – állapította meg a Reuters hírügynökség 39 elemzői vélemény szintézisének alapján. Az összegzés szerint az Európában mérvadó északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti átlagára 50,57 dollár lesz 2021-ben, igaz, egy hónappal ezelőtt még alacsonyabb, 49,35 dolláros átlagárral számoltak.

A másik vezető olajfajta, a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolaj hordónkénti árát ez évre 47,45 dollárra tették átlagosan a szakértők, akik egy hónapja 46,40 dollárra számítottak. A Brent és a WTI ára tavaly több mint húsz százalékkal csökkent. A Brent ára tavaly áprilisban húszéves mélyponton, 15,98 dolláron állt, azóta a jegyzése több mint a háromszorosára nőtt. Az elmúlt év azért is lesz emlékezetes, mert a negyedik hónapjában negatív árakat is láttak az olajpiacok.

Valamivel aktívabb lehet a kitermelés 2021-ben, mint a mögöttünk hagyott évben
Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith

A jelenlegi, ötven dollár körüli árszint a koronavírus elleni oltások megjelenése okozta optimizmusnak tudható be, a tavalyi év utolsó hetében folyamatosan felfelé kúsztak az árak, még az amerikai olajkészletek jelentős felhalmozódása ellenére is.

A kereskedők arra számítanak, hogy idén már élénkül az olaj iránti kereslet az átoltottság mértékének függvényében.

A legfrissebb adatok mégis azt mutatják – írta az Oilprice.com –, hogy a közúti forgalom még mindig öt százalékkal alacsonyabb a válság előtti szintnél Ázsiában, ötödével Európában és negyven százalékkal az Egyesült Államokban. A tengerentúlon a tél beköszönte is lassítja az üzemanyag-forgalmat.

Eközben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei, az OPEC+ csoport bejelentette, hogy maradéktalanul sikerült teljesítenie a novemberi kitermelési kvótát, napi 25 millió hordóval. A tagországok képviselői ettől az évtől már havonta egyeztetnek, így legközelebb január 4-én tanácskoznak ismét arról, szükséges-e változtatni a termelés visszafogásán. Oroszország már jelezte, hogy támogatná a kvóta februártól esedékes, napi félmillió hordós emelését. A januárra vonatkozó termelés-visszafogás a korábbi napi 7,7 millió hordóról 7,2 millióra enyhült a tavaly december eleji megállapodás alapján.

Nem emelkedett itthon a jövedéki adó

Olcsón jegyzik a Brentet, 2021 első negyedévében a napi jegyzések alapján meghatározott hordónkénti átlagár 43,604 dollár. Ez alapján nem változott Magyarországon az ásványolaj-termékek jövedéki adója január 1-től. A benziné literenként 125 forint, a gázolajé 120,35 forint maradt. A jogszabály szerint ha a kőolaj világpiaci átlagára a következő negyedévben hordónkénti ötven dollár vagy a felett alakul, akkor a benzin és a kerozin jövedéki adójának mértéke literenként öt forinttal, a gázolajé tíz forinttal csökken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.