Érdemes újragondolni több biztosítási megoldást

Magyarországon a megváltozott környezetben a kibertámadások és a járványhelyzet jelentheti a legnagyobb rizikót.

Horváth
2021. 02. 06. 10:28
null
Érdemes felkészülni a lehetséges veszélyekre Fotó: MTI: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány szinte az első napoktól kezdődően átalakította a pénzügyi ügyintézés, a bankolás és a biztosítási ügyintézés módozatait. A pandémia hatására főleg a személyes kapcsolattartással járó tevékenységek csökkentek, amit ugyan megszoktak az ügyfelek, ám a többségük az új virtuális megoldásokat nem tartaná meg hosszabb távon. Miközben azok, akik gyakrabban vásárolnak, intéznek pénz- vagy egyéb ügyeket online, nagy arányban megmaradnának a digitális megoldásoknál a járvány lecsengése után is – derül ki az Allianz Hungária múlt év végi Digital Connected Consumer 2020 kutatásából.

Egyre többen kötnek online biztosítást. Az elmúlt 12 hónapban csupán az utasbiztosítások száma nem növekedett az előző évhez képest
MTI/KKM

A felmérés szerint biztosítást a mai helyzetben egyre többen kötnek online módon: az elmúlt 12 hónapban csupán az utasbiztosítást kötők aránya nem növekedett az előző évhez képest. A másik három biztosítás esetében – kgfb, casco vagy lakásbiztosítás – gyarapodott az interneten keresztüli ügyintézések száma. Különösen a kgfb esetében kezd rutinná válni ez a megoldás. A biztosítási ügyintézés is egyre inkább a mobilfelületekre (okostelefon, tablet) kerül át. Az érintettek 28 százaléka inkább ez utóbbi eszközöket preferálná az ügyintézések során.

A 2020 folyamán jelentősen megnövekedett digitális ügyintézések nyomán nem véletlen, hogy 2021-ben, az ­Allianz közelmúltban megjelent kockázati barométerének várakozásai szerint Magyarországon a kibertámadások és a járványhelyzet jelentheti a legnagyobb rizikót. Eközben a tavalyi megkérdezéskor a válaszadók 42 százaléka által legfontosabbnak jelölt jogi és szabályozási környezet változásainak kockázata továbbra is jelentős maradt.

A top tíz kockázati elem között pedig újként jelent meg idén a természeti katasztrófák jelentette kockázat, amely hazánkban a viharkárok, valamint az árvizek és a földrengések által jelentett rizikófaktorokat adja.

Ezek figyelembevételével pedig érdemes újragondolni számos biztosítási megoldást: így a kiberbiztosítási termékeket, a megváltozott szokásainkhoz igazodó lakásbiztosításokat, az üzletmenet-folytonossági biztosítást vagy éppen a járvány miatt a munkából való kiesés esetére szóló biztosításokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.