Nőtt a hátrányos helyzetűek iránti munkaerőpiaci keresletet

A programhoz csatlakozva a munkáltatónak legalább öt hónapig foglalkoztatnia kell új munkavállalóját.

2021. 02. 27. 10:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Érdemben sikerült élénkíteni a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetűek iránti munkaerőpiaci keresletet a Vállalatok munkaerő-támogatása programmal. A tavaly október óta elérhető lehetőség mostanáig több mint ötezer fiatal vagy alacsonyabb végzettségű álláskereső elhelyezkedését segítette – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára hozzátette, a kormány változatlanul azon dolgozik, hogy minél többen munkába tudjanak állni, hiszen ez elengedhetetlen Magyarország működéséhez és a gazdaság újraindításához.

A minisztérium közleménye emlékeztetett: a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései eddig több mint másfél millió munkavállalón segítettek. A munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként decemberre ismét négy és fél millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. A Vállalkozások munkaerő-támogatása program összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához.

Bodó Sándor kifejtette, az ITM a foglalkoztatás bővítéséhez szükségesnek látta az elhelyezkedési esélyek szempontjából nehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok célzott támogatását. A 2020 októberében indult Vállalkozások munkaerő-támogatása nevű program a kevésbé képzett és a 25 év alatti álláskeresők alkalmazására ösztönöz.

– A programhoz csatlakozó munkáltatónak legalább öt hónapig foglalkoztatnia kell új munkavállalóját. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség (bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó) fele, de legfeljebb százezer forint. A munkaadók tehát álláskeresőnként összesen akár félmillió forint támogatásban is részesülhetnek – emelte ki az államtitkár.

A programnak köszönhetően eddig munkába álltak kétharmada fiatal, egyharmada pedig alacsony iskolai végzettségű. A legtöbben Bács-Kiskun, Békés és Hajdú-Bihar megyékben találtak állást, főként a kereskedelemben, a vendéglátásban, a gépjárműjavításban, a feldolgozó- és az építőiparban.

A Vállalkozások munkaerő-támogatása programra folyamatosan lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és a dokumentáció a Munka.hu honlapon érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.