A válság után is fenntartható maradhat az államadósság-csökkentés

Több tényező között figyelemre méltó változás, hogy egyre kisebb hazánk devizaalapú tartozása – állapítja meg az Állami Számvevőszék.

Munkatársunktól
2021. 03. 29. 19:09
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatták az államadósság-csökkentés fenntarthatóságát a 2016–2019 közötti kedvező makrogazdasági folyamatok és biztos alapot nyújtottak a koronavírus-világjárvány okozta válság kezeléséhez 2020-ban. A 2020. I–III. negyedévi adatok alapján a járvány okozta gazdasági sokk következtében azonban több tényező még mindig negatív kockázatot jelent az államadósság-mutató fenntartható csökkentése szempontjából – állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tegnap közzétett elemzésében. A jelentősen romló mutatóval kapcsolatban azonban a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, de még az Európai Bizottság is azzal számol, hogy annak mértéke két-három éven belül visszahúzódik majd a járvány előtti kedvező szintre.

A 2020-as évre jelzett, GDP-arányosan 81,2 százalékos államadósság lefaragásának folyamatában az ÁSZ elemzése kilenc tényezővel számolt: a költségvetési hiánnyal, az államadósság kezelésével egyfelől a devizában, másfelől a forintban fennálló részre vonatkozóan, a versenyképesség külső, illetve belső feltételeinek alakulásával, a fejlesztésekkel, a foglalkoztatással, a fogyasztással és a gazdasági-társadalmi fenntarthatósággal. Az ÁSZ ezekhez kapcsolódóan együttesen öt negatív kockázati tényezőt tárt fel: az elsődleges költségvetési hiányt, a folyó fizetési mérleg egyenlegét, a munkaerőköltséget, a vállalati hitelállomány bővülési ütemét, valamint a 25–64 év közötti népességből oktatásban, képzésben részt vevők arányát. Ez utóbbi esetben a mutató értékének 2017-től megfigyelhető csökkenését minősítették egyértelműen kedvezőtlennek.

Az Állami Számvevőszék szerint több tényező még mindig negatív kockázatot jelent az államadósság-mutató fenntartható csökkentése szempontjából. Fotó: MTI

Az öt negatív kockázati tényezővel szemben azonban az államadósság egésze kockázati szempontból stabilnak minősíthető. Így az ehhez kapcsolódó tényezőcsoportok is: a költségvetési hiány és az államadósság-kezelés egységesen stabil minősítésű. Az államadósság-kezelés tekintetében pozitívum az is, hogy folyamatosan csökken a devizaadósság részaránya – világítanak rá az ÁSZ szakértői. Hozzáfűzik, hogy most fokozottan szem előtt kell tartani:

Magyarország alaptörvénye az állam eladósodottságának mérséklését, azaz az államadósság GDP-hez viszonyított arányának csökkentését írja elő mindaddig, amíg annak értéke az ötven százalékot meghaladja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.