Az új Kincsem kerekeken hódíthatja meg az utakat

A különleges sportkocsi, a Jaguar X-Design Concept vezetője, Ian Callum újjáéleszti az egyik legkedveltebb formai bravúrját, hogy megteremtse a magyar-brit elektromos hipercart. Az autó magyar kezdeményezésre és elképzelések alapján a legjobb brit design és mérnöki know-how segítségével az Egyesült Királyságban készül majd.

2021. 03. 21. 7:44
null
A legendás autót megújították Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szenved hiányt totemállatokból a leendő magyar-brit szupersportautó márka.

Egyik védjegye a legyőzhetetlen magyar csodaló, Kincsem, a másik a patinás brit Jaguar. Mindkét felmenő emlegetése jogos.

 

A tervek szerint 2025-ig piacra kerül a jármű
Fotó: Kincsem.com

Az 1870-es években érkezett az Egyesült Királyságba Kincsem, a magyar versenyló, amely megszakítás nélkül 54 versenyt nyert meg, többek közt West Sussexben, amely a korabeli legrangosabb versenypályának számított. Ennek emlékére nevezte el a projektet Bak Tibor autó- és Forma–1-rajongó vállalkozó, a Bak Motors alapítója, és mint mondta, a brit szakértelem és a magyar temperamentum új kombinációját kívánja létrehozni. A jármű speciális anyagokból épülő egzotikus sportkocsi lesz: alváza szénszál erősítésű, és négy elektromotorral hajtja. A motort úgy tervezték, hogy fordulatszám-tartománya percenként 13 ezerig terjedjen, és „úgy szóljon, mint egy Forma–1-es autó”. A Kincsem alkotója egyelőre még nem kívánja nyilvánosságra hozni a kocsi összteljesítményét, de azt ígéri, igazi hypercar lesz.

Egy legendás Jaguar modell 1964-ből. A 2025-től gyártásba menő, Jaguar-utód modell a Kincsem nevet viseli majd
Fotó: Wikipedia

A Kincsem célja, hogy magyar kötődésű szuper-luxus EV (electric vehicle) márkát hozzon létre. Mindezt úgy, hogy ennek részeként megalkot még egy Ian Callum, a Jaguar korábbi főtervezője által megálmodott SUV-t is, amelynek ára a Rolls-Royce Cullinan nagyságrendjét közelíti, vagyis 150 millió forinttól indul. Bak azt mondta az Autocar.co.com kérdésére, hogy új üzleti terve szerint a jármű 2025-ig piacra kerül.

A tervezett sportkocsi külső megjelenéséről jelenleg csupán egy sejtelmes kontúr vált ismertté, a részletek várhatóan a teljes méretű agyagmodell elkészültével derülnek ki. Ennek ideje várhatóan idén ősszel jön el,

a prototípus pedig először a jövő évi Goodwood Festival of Speed rendezvényén lesz látható, amelyet a tervek szerint az ideihez hasonlóan július elején rendeznek.

A járműből összesen csak 54 készül majd, ezzel emlékeztet a csodaló, Kincsem győzelmeinek számára. A gyártás kézi módszerekkel egy jelenleg még nem ismert brit gyárban zajlik majd. Az első sorozatgyártású modelleket 2025-ben vezethetik haza tulajdonosaik.

Az új hypercar hasonló méretű és elrendezésű lesz, mint a Jaguar C-X75, mondta Bak Tibor. Ez nem véletlen, hiszen a tervezője, Ian Callum a Jaguar kötelékein belül nem láthatta sorozatgyártmányként a modellt, de most módja lesz rá, hogy elektromos autóként újrafogalmazza korábbi elképzelését.

Bár a hypercar az Egyesült Királyságban készül, a SUV-okat – mind a luxus-modellt, mind az azt követő prémium verziót – Magyarországon gyártják majd, de a helyszínt még nem jelölték ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.