időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Megtörtént az első kifizetés a debreceni városi tőkealapból

Gőz József Miklós
2021.03.03. 13:01
Megtörtént az első kifizetés a debreceni városi tőkealapból

Szinte pontosan egy évre rá, hogy az országban elsőként megalakult a debreceni városi tőkealap, már ki is helyezte az első tőkeinjekcióját. A tőkelapot a Magyar Fejlesztési Bank tízmilliárd alaptőkével hozta létre a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésének segítésére. A kezelői feladatokat a debreceni önkormányzat gazdaságfejlesztési cége, az EDC Debrecen végzi. A szabályok szerint százmilliótól egymilliárd forintig terjedő tőkeinjekciókat adnak a fejlesztésre méltó cégeknek, amelyek több éve eredményesen működnek, ígéretes üzleti tervvel bírnak. Ez nem hitel, a futamidő végéig a támogatásnak megfelelő arányban a fejlesztési bank kisebbségi tulajdont szerez magának, s a futamidő, a megtérülés után azt visszavásárolja a megsegített cég.

A debreceni kezdés után más városokban is megalakult a helyi tőkealap, de a cívisvárosban mát megtörtént az első kifizetés is, amelynek révén egy helyi kisvállalat, a személy- és tehergépjárművek szervizelésével foglalkozó MFA Alternatív Energia Kft. 367 millió forintot kapott, amelyből új bázist hoznak létre a legújabb, egyre népesebb déli ipari parkban. E beruházás segítségével az új telephely révén egyike lesz azon vállalkozásoknak, amelyek – mint leendő partnerek – leszerződnek az épülő BMW-gyárral. A cégre mint hivatalos szakszervizre számít a BMW.

A tőkealap egyik kedvezményezettje egy debreceni kft, amelyre a BMW mint hivatalos szakszervizre számít majd
Fotó: Reuters

Debrecenbe – amely egy globális felmérés után a napokban került fel a Financial Times a világ legjobb befektetésösztönzési célpont városait tartalmazó listájának tizedik helyére – az elmúlt öt év alatt 680 milliárd befektetés érkezett, többnyire nagy nemzetközi cégektől, amely 6500 munkahelyet hozott és hoz létre. – A városnak az a célja – mondta Papp László polgármester –, hogy rohamosan fejlődő gazdaságában ezekhez minél több helyi kis- és közepes vállalkozás csatlakozzék partnerként. Ezt teszi könnyebbé a városi tőkealap, hiszen annak legfontosabb feladata azon helyi kis- és középvállalkozások pénzügyi és adminisztratív segítése, amelyben növekedési potenciált látnak a támogatást odaítélő szakemberek. Így lehetővé teszik azok magasabb szintű növekedési pályára állását, kapcsolódásukat a nemzetközi cégekhez. A polgármester elégedett azzal az ütemmel, amelyben a tőkealaphoz fordulnak a kkv-k.

Póser Zoltán, az EDC Kft. Debrecen ügyvezetője elmondta: minden kis és közepes cég előtt nyitva áll az út. Az érdeklődő vállalkozásokat a tárgyalássorozat minden fázisában segítik, hogy a befektető bankkal meg tudjanak egyezni. Ha egy cég be tud mutatni egy olyan projektet, amelyet a banknak megéri finanszírozni, akkor létrejöhet az üzlet.

Jelenleg hét vállalkozás kérelmét bírálták el pozitívan, egy közel áll ehhez, tíz pedig előkészítés alatt áll. Ezek támogatása mintegy négymilliárd forintot képvisel. A múlt héten egyébként négy új cég jelentkezett az együttműködésre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.