Soha nem látott összeg jut az idén kutatás-fejlesztésre

Nemzetgazdasági és vállalati szempontból is jóval hatékonyabbak a KFI-re fordított összegek, mint bármely más befektetés – hangsúlyozta Palkovics László.

2021. 03. 22. 14:55
20200521 Budapest A Synlab Hungary KFT elérhetővé tette koronavírus szerológiai antitest vizsgálatot. Fotó: Kurucz Árpád KÁ Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a tavalyi 145 milliárd forint is rekordösszeg volt, de az idén 182 milliárd forintot tervez pályázatok révén a magyarországi innovációba áramoltatni a kormány a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) alapján keresztül – jelentette be online sajtótájékoztatón az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László hozzátette: az alapon belül a nemzeti kutatások mellett két másik prioritást, az egészségügyet és a védelmet jelölték meg – utóbbi alatt nemcsak a hadi, hanem a vírusvédelmi kutatásokat is kell érteni.

– A kutatás-fejlesztés és innovációra (KFI) költött összegek nemzetgazdasági és vállalati szempontból is jóval hatékonyabbak, mint bármely más befektetés: számítások szerint egy forint innovációs befektetés öt forint bevételt hoz átlagosan a vállalatoknak – ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy a bejelentett 182 milliárd forint mellett a Horizont Európa 2020 programból a kormány célkitűzése szerint a magyar kutatóhelyek mintegy kétmilliárd eurót (720 milliárd forintot) is elnyerhetnek a munkájuk támogatására.

Palkovics László a költségvetési és uniós források bevonásáról is beszélt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A tárcavezető felidézte a miniszterelnök korábbi bejelentését, amely szerint saját és uniós forrásokból több mint 1500 milliárd forintot fordít a kormány a felsőoktatási intézmények korszerűsítésére.

Van példa arra is, hogy magyar vállalkozás a KFI-re fordított támogatás negyvennyolcszorosát nyerte vissza árbevétel formájában – erősítette meg Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke az innovációs beruházások fontosságát. – Magyarországon a tudás létrehozása terén jók vagyunk, de a hasznosításában kevésbé, e kettő összekötése a KFI alapküldetése. A magyar egyetemi hálózat lesz az említett fejlesztés nyomán az innovációs ökoszisztéma központja, hiszen ezeknél minden rendelkezésre áll, ami a modern KFI-hez szükséges – tette hozzá az elnök. Birkner Zoltán kiemelte, hogy az elmúlt három évben ötszörösére emelkedett a pályázók száma, az idén folytatódik a Piaci KFI, a Gyorsítósáv, valamint a Kkv Start pályázati program is, utóbbival tavaly nyolcszáz vállalatot sikerült bevonni az innovációs ökoszisztémába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.