Több vakcina kell és kevesebb feketézés

Több adóbevétel futott be az idei, válságtól sújtott első két hónapban, mint 2020 ilyen szempontból még zavartalan januárjában és februárjában. Az első látásra talán meglepő adatokra megvan a kellő magyarázat, ahogy az is biztosnak látszik: az államkassza helyzetének a még kevesebb feketegazdaság és a még több vakcina tenné a legjobbat.

Jakubász
2021. 03. 28. 6:57
null
xx_adobevetel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valamikor, hát válságos időszakokban igazán lényeges szempont – legalábbis az államkincsár irányítóinak –, hogy a lehető legtöbb adóbevétel érkezzen be, másképpen mondva a feketézés a lehető legkisebb legyen. Ha lehet hinni az Európai Bizottság legutóbbi kimutatásának, Magyarország helyzete ez ügyben egészen kiváló volt. A brüsszeli becslés szerint a hazai feketegazdaság az utóbbi években fokozatosan és nagymértékben zsugorodott, 2019-ben csupán nagyjából hétszázalékos lehetett. Ebből a szempontból nem is jöhetne jobbkor az online számlázási rendszer kibővítése: az adóhivatal április elsejétől nemcsak a cégek egymás közötti ügyleteinek számláit kapja majd meg elektronikus úton, hanem azokat is, amelyeket a vállalkozások a lakossági ügyfeleiknek állítanak ki.

A friss állami adatokból ugyanakkor az derül ki, hogy adóbevétel dolgában már most is jól áll a közkassza, ennek az esztendőnek az első két hónapjában ugyanis nagyobb befolyó összeget jegyeztek fel, mint 2020 januárjában és február­jában.

Érdemes felidézni: az első lezárások tavaly márciusban következtek be, vagyis a járvány az első két hónap adataiban még nemigen éreztethette visszahúzó hatását. Ráadásául – mint azt a részletes adatok mutatják – az adótöbblet összességében nem is olyan csekély.

A Pénzügyminisztérium napokban közölt adatsora szerint az első két hónapban nagyjából 2360 milliárd forint adóbevétel származott a hat legnagyobb köztehertípusból, azaz a társasági és a jövedéki adóból, a járulékokból, az áfából, a személyi jövedelemadóból (szja) és a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adóból.

A társasági adónál tetemes, majd negyvenmilliárdos plusz jelentkezett, ahogy az szja-nál is túllépte a harmincmilliárdot az idei többletbevétel.

A forgalmi típusú adóknál lényegében stagnálást hoztak a téli hónapok, igaz, az áfánál és a jövedéki adónál is mutatkozott némi emelkedés. Visszaesést egyedül a társadalombiztosítást megillető összegeknél regisztráltak, de ennek megvolt a maga oka. A válság kedvezőtlen hatásai mellett elsősorban is az, hogy csökkent a szociá­lis hozzájárulási adó kulcsa: manapság 15,5 százalékos az elvonás a múlt év elején élő 17,5 százalékhoz képest.

A szaktárca összefoglalója emellett több olyan szempontot is megemlít, amely befolyásolta az adóbevételek alakulását. Az egyik legjelentősebb mozzanat az volt, hogy

a járvány okozta gazdasági visszaesés idején is növekedtek idehaza a fizetések, a nagyobb bérek pedig magasabb jövedelemadó- és járulékbefizetéseket vontak maguk után.

A forgalmi adóból befolyt összeg nagyságának megítélésekor pedig azt érdemes figyelembe venni, hogy számos ágazat – például a turizmus és a vendéglátás – alig-alig működött a mögöttünk hagyott hónapokban, onnan tehát nemigen érkezhetett számottevő adóbevétel.

A kereskedelem ellenben jól muzsikált, ehhez nyilván elengedhetetlen volt, hogy legyen jövedelem, legyen mit a boltokban, webáruházakban elkölteni.

Ilyen kiindulóponttal talán nem nagy bátorság arra tippelni, hogy a nyitás és az azt követő gazdasági felfutás alaposan meglöki majd az adóbevételeket. Ebben – természetesen a kellő mennyiségű vakcina mellett – a feketegazdaság visszaszorításáért bevezetett ­e-számlázás áprilisi kibővítése is fontos szerepet játszhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.