Tőzsdére megy a felhasználóit foglalkoztató videójátékcég

Újabb technológiai cég lép tőzsdére Amerikában: ezúttal a Roblox, amely nemcsak maga fejleszti számítógépes játékait, de ezt felhasználóinak is lehetővé teszi, akik az eladásokból komoly részesedést kaphatnak. Immár akár befektetőként, részvényesként is megjelenhetnek a cégben.

Fellegi Tamás Péter
2021. 03. 10. 16:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igencsak elhúzódó koronavírus-járvány és az ennek következtében alaposan megnövekedett otthoni szabadidő jócskán erősítette a számítógépes játékok iránti keresletet. Nem kivétel ez alól a Roblox cég sem, amely annyiban különbözik másoktól, hogy a

felhasználók maguk is fejleszthetnek, mégpedig bonyolult programozói tudás nélkül, és az általuk létrehozott játékok bevételeit megosztja velük a cég, így ügyesebb ügyfelek igen szép jövedelemre is szert tehetnek.

A CNBC-nek nyilatkozott egy olyan fejlesztő, aki tízévesen kezdte a játékot, de idővel rájött, hogy maga is képes játékot létrehozni. Ez olyan jól sikerült neki, hogy most, mindössze húszévesen, az előző hónapban 49 ezer dollárt, azaz nagyjából 15 millió forintot keresett ezzel.

Egyes elemzők aggódnak is amiatt, hogy a cég túl nagy összeget, harminc százalékot utal a fejlesztőknek a játékok bevételéből, és így nem maximalizálja profitlehetőségét, ugyanakkor az, hogy a felhasználó-fejlesztők ilyen módon érdekeltek, külön előny lehet, növelheti a forgalmat, ráadásul komoly marketinglehetőség is egyben, hisz azt hirdetik, hogy náluk bárki kipróbálhatja képességeit, és mindazok, akik úgy gondolják, hogy képesek lennének fejleszteni, először maguk is felhasználók lesznek.

A Roblox januárban lebonyolított részvénykibocsátása 29,5 milliárd dollárra értékelte a céget. Az árbevétel 2020-ban közel egymilliárd dollár volt, ami 82 százalékos növekedés, viszont a fejlesztő-felhasználóknak kifizetett összeg kétszáz százalékkal nőtt. A Covid-járvány hatalmasat dobott a forgalmon, hisz a kényszerűen otthon maradó gyerekek között igen népszerűek a játékok, pláne, hogy azokat többen is játszhatják, miközben online kommunikálnak egymással, tehát részben a közösségi élményt is pótolja.

A részvényeket 45 dollárért kínálták, a tőzsdei bevezetéskor is ez az indikatív ár, persze innen gyorsan elmozdulhat bármely irányba. A papír nem olcsó ezen a szinten, hisz lényegében az éves árbevétel harmincszorosát éri így a cég, igaz, hogy gyors növekedés mellett. Kétségtelen, hogy a csaknem harmincmilliárd dolláros cégérték

jóval nagyobb, mint Európa legértékesebb videójáték-fejlesztője, a lengyel CD Projekt jelenlegi tőzsdei kapitalizációja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.