Gázkitermelés kézifékes indulással

Elmozdulni látszik a holtpontról a romániai fekete-tengeri gázmezők kitermelésének ügye, miután felállították az első fúrótornyot, a Romgaz pedig ajánlatot tett az ExxonMobil részesedésének felvásárlására.

2021. 04. 06. 7:08
-
Külföldi cégek már jelen vannak az ország energiaipari beruházásaiban Fotó: MIRCEA RESTEA Forrás: Fotó: Europress/AFP/Mircea Restea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áll már az első fekete-tengeri fúrótorony: az 1300 tonnás, 101 méter magas – ebből 69 méter a víz alatt –, a parttól 120 kilométerre lévő építmény az első rögzített fúrótorony az Ana elnevezésű mélytengeri földgázmezőn. A berendezés egyelőre félkész állapotban van, a Black Sea Oil & Gas Kft. (BSOG) Midia Gas Development nevű, eddig 600 millió dolláros beruházása keretében zajló kitermelés elkezdéséhez még egy 126 kilométer hosszú tenger alatti gázvezetéket is le kell fektetni, amely a Corbu község területén található gázkezelő állomással köti össze a fúrótornyokat. Ennek ellenére a szakemberek novemberi kezdéssel számolnak, ami így is több mint kétéves késést jelent az eredeti tervekhez képest, hiszen az Ana és a Doina lelőhelyek kiaknázását már 2019 második fél évében el kellett volna kezdeni. Előbbiből hat-, utóbbiból pedig kétmilliárd köbméter földgázt terveznek kitermelni.

A műveletet összesen öt fúrótorony végzi, amelyek maximális kitermelési kapacitása a Románia évi fogyasztása tíz százalékának megfelelő évi egymilliárd köbméter lesz.

A kitermelt gázt az Engie francia energetikai cég veszi át, erről tíz évre szóló szerződést kötöttek. A BSOG tervei szerint a lelőhelyek kimerülését követően a nyílt tengeren felépített infrastruktúrát szél- vagy napenergia-projektek keretében hasznosítanák, esetleg szén-dioxidnak a tenger alatt történő raktározására.

A Fekete-tenger alatt található földgázkészletek kiaknázása amúgy egyfajta versenyfutás az idővel. Az Európai Unió illetékesei ugyanis egyértelműen a zöldenergiát favorizálják, a földgáznak csak az átállási időszak meghatározó energiahordozója szerepe jut. A fekete-tengeri készlet kiaknázását ezért nem lehet sokáig halogatni, a szakemberek ugyanis azt valószínűsítik, hogy másfél-két évtizedes távlatban a térségben erőteljesen csökken a földgáz iránti kereslet.

Külföldi cégek már jelen vannak az ország energiaipari beruházásaiban
Fotó: Europress/AFP/Mircea Restea

Érvényes ez a forgatókönyv a Neptun Deep elnevezésű földgázmező sorsára is, amely viszont már sokkal nagyobb tétről szól: az ott rejlő gázmennyiséget 42–84 milliárd köbméterre becsülik. Az erre vonatkozó projektre egy évtizeddel ezelőtt az ExxonMobil és az OMV Petrom társult, ám a beruházás a mai napig nem valósult meg. Sőt az amerikai vállalat 2019-ben bejelentette, hogy kiszáll, miután elégedetlen a törvényi szabályozás által biztosított pénzügyi feltételekkel.

A történet most új lendületet kaphat, miután a Romgaz román állami gázvállalat március 31-én kötelező vételi ajánlatot tett az Exxonnak a földgázmezőben birtokolt ötvenszázalékos részesedésére. Az amerikai vállalat februárban bocsátotta áruba a részesedését, amelyből a Romgaz eredetileg csak húsz százalékot akart megvásárolni, végül azonban a bukaresti hatóságok a teljes ötvenszázalékos csomag akvizíciójáról döntöttek.

A Hotnews.ro hírportál szerint a tranzakció létrejötte esetén a román hatóságok felgyorsítják a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvény módosításának elfogadását. A parlament által korábban elfogadott jogszabályt igazából egyik fél sem tartotta elég befektetőbarátnak, ezért az OMV is 2021-re halasztotta a kitermelés megkezdéséről szóló döntését. A portál tudni véli:

a bukaresti hatóságok azért nem módosították korábban a jogszabályt, hogy ezzel megkönnyítsék a tranzakció létrejöttét. Ha ugyanis kedvezőbb befektetői feltételeket állapítanak meg, az Exxon drágábban adhatná el a részesedését, de az is előfordulhatna, hogy megtartja azt.

A Neptun Deep mező kitermelése azonban így sem kezdődhet el 2025 előtt. A romániai hatóságok szerint addig növelni kell Románia gázfelhasználási kapacitását, például egyes széntüzelésű hőerőművek gázfogyasztásra való átalakításával, de várhatóan a petrolkémiai ipar fejlesztése is napirendre kerül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.