Joe Biden az ír székhelyű amerikai cégektől is szedne adót

Az amerikai elnök jelentős emelésre készül a cégek nyereségadóját illetően, de nem akarja, hogy cégei adóparadicsomokba meneküljenek. Jelenleg Írország az amerikai cégek legnagyobb haszonélvezője.

Fellegi Tamás Péter
2021. 04. 12. 7:28
St Patrick's Day 2019 In Dublin
Írország az amerikai cégek kedvelt adóparadicsoma Fotó: ARTUR WIDAK Forrás: Artur Widak / NurPhoto via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A már több mint egy éve tartó járvány hatására elindított amerikai állami költekezés olyan szintet ért el, hogy az ország kénytelen a bevételeket is növelni. Joe Biden elnök kormánya ezt részben a vállalati nyereségadó 21-ről 28 százalékos szintre emelésével szeretné megoldani, miután elődje, Donald Trump 35 százalékról csökkentette az adószintet. Van azonban egy probléma:

a cégek a befektetőknek kimutatott nyereségük csak egy része után adóznak ténylegesen az Egyesült Államokban.

Sok cég ugyanis adóparadicsomba telepíti központját, aminek legnagyobb haszonélvezője Írország, amely az amerikai cégek nála jelentkező árbevételének és nyereségének köszönhetően lett a leggazdagabb európai ország, legalábbis a statisztika szintjén.

Ez természetesen jelentős költségvetési bevételtől fosztja meg az Egyesült Államokat, és a probléma most nagyobb lesz. A leendő 28 százalékos szinthez képest a 12,5 százalékos ír szint igen alacsony, nem véletlen, hogy már eddig is olyan cégek telepítették központjukat Írországba, mint a Google, a Facebook, a Tripadvisor és az AirBnB. Az ír adószint más nagy gazdaságokhoz képest kirívóan alacsony: Németországban 30, Kanadában 26,5 százalék, Nagy-Britanniában pedig kisebb, de az írországinál sokkal nagyobb: 19 százalék.

Írország az amerikai cégek kedvelt adóparadicsoma
Fotó: Artur Widak / NurPhoto via AFP)

A probléma kezelésére Joe Biden felvetette a globális minimális nyereségadó összegét, amely a pénzügyminiszter Janet Yellen szerint 21 százalékos lehetne. Ez nagy riadalmat keltett világszerte, hisz sokan logikusan úgy gondolják, hogy ez minden országra érvényes adószint lenne, de erről szó sincs: nem is lehetne az országok nagy többségének beleegyezése nélkül. A globális minimáladó elfogadása azt jelentené, hogy az amerikai kormány

beszedhetné a ténylegesen az Egyesült Államokban működő cégektől az írországi adószint és a minimáladó közti különbséget, így mérsékelve azt a bevételkiesést, ami az amerikai költségvetést éri.

A probléma megoldására már eddig is voltak kísérletek, hisz az adóparadicsomok megléte más országok költségvetését is kedvezőtlenül érinti. Az OECD 2013 óta keresi a választ arra, hogy az efféle adóelkerülést hogyan lehetne mérsékelni, ezért a kezdeményezéssel komolyan foglalkoznak, és jó esély van rá, hogy ki is dolgoznak valamilyen megoldást, bár szakértők úgy gondolják, hogy a szint nem 21 százalék lesz, hanem inkább a 15–20 százalék közötti sáv felső részében (például a brit nyereségadó szintjén).

Az ír kormány jelezte, hogy együttműködik a kérdésben, ha mások úgy döntenek, ő is támogatja a minimáladó tervét. Ez esetben közvetlenül nem éri bevételkiesés az ír államot, a már ottlévő cégek vélhetően nem települnek tömegesen haza, a minimáladóval is jobban járnak, ha Írországban maradnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.