időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

Mennyibe kerül majd egy gombóc fagyi a Balatonnál?

Munkatársainktól
2021.04.23. 06:30
Mennyibe kerül majd egy gombóc fagyi a Balatonnál?

Bár még várat magára a turisztikai szezon kezdete, az előzetes foglalások alapján, illetve a hosszas bezártság hatására a szolgáltatók abban bíznak, hogy a múlt évhez hasonlóan nyárra felfut a belföldi vendégforgalom, különösen a Balatonon és környékén, ahol a tavalyi főszezonban a szállásfoglalások harmadát jegyezték. Egyesek már most azzal riogatnak, hogy a járvány miatti veszteségeket nagyobb áremeléssel akarják kompenzálni a szállásadók, vendéglátósok – ennek próbáltunk utánajárni a nyitásra készülők megkérdezésével.

A turisztikai szolgáltatók többsége a Balatonnál már végzett az idei előzetes árkalkulációval, a turisták a konkrét csomag­ajánlatokon túl viszont még nemigen tudják, hogy nyáron mennyit kell majd fizetniük a szállodáért, magánszálláshelyért, ha mostanában nem foglalnak előre.

A Balatonnál is készülnek a szezonra a szolgáltatók, némi áremelésre is lehet számítani Fotó: Magyar Nemzet

Azzal sem lehet még kalkulálni, hogy a vendéglői ebéd, cukrászdai időtöltés hány forinttal dobja meg a családi kiadásokat. Az már látszik:

a vírusvédelmi intézkedések, az alapanyagok árának az emelkedése és a foglalkoztatás kibontakozó lehetőségeinek a fényé­ben kismértékben ugyan várható, viszont nem lesz olyan elrettentő erejű áremelés a Balatonnál,

amely távol tartaná a szabadidős élményektől a november óta otthon maradó magyarokat.

Fejlesztett szolgáltatások

Az üdülőtérség legnépszerűbb települései évek óta Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle, Keszthely, Zamárdi és Tihany. Ezek közül a legtöbb magánszálláshelyet Hévízen jegyzik, ahol 2009-ben ötezer, 2019-ben pedig már hétezer forint volt egy kétfős apartman átlagára, ami éjszakánként négy százalékkal nőtt a következő évben.

– A hévízi szobakiadók a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési pályázaton elnyert pénzből jelentős összegeket fordíthattak komfortosításra; a minőségi szintlépéssel a privát szállások esetében számítani kell némi díjemelésre – jelezte a Magyar Nemzetnek a Hévízi Szobakiadók Szövetségének az elnöke.

Lajkó Ferenc hozzátette: a magánszállásadók a vendégeik után 2013-ban 450, 2020-ban 515 forint idegenforgalmi adót fizettek, ám azt még nem lehet tudni, hogy a 2021-re éjszakánként és személyenként 530 forintban megállapított ifát be kell-e fizetniük.

Balatonlellén a partközeli apartmanok tulajdonosai a múlt évihez hasonló árakon kínálják a szállásokat.

Egy tó közeli apartmanház háromágyas szobá­jáért előre foglalás esetén a főszezonban 12–16 ezer forintot, de van, ahol ennél többet számolnának fel.

A vitorlázás is sokaknak jelent nyári szenvedélyt, a szabadidősport egyre több vendéget vonz a tóhoz Fotó: MTI/Vasvári Tamás

– Az árazást meghatározó tényezőkben vannak a bizonytalanságok – jelezte lapunknak a szállodai költségek emelésének a szempontjairól Hoffmann Henrik hoteltulajdonos, a Balatoni Turizmusszövetség elnöke.

– Nem látjuk előre, hogy az újrainduláskor milyen mérvű lesz a munkaerő-ellátottság.

Még kérdés, visszajönnek-e a főszezonra az időközben elvándorolt dolgozók, és ha igen, mennyiért. Ennek óhatatlanul szállásdíjfelhajtó szerepe lesz

– mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy a kereskedelmi szálláshelyek folyamatosan áraznak, amelynek fontos tényezője a mindenkori kereslet.

– Ha az nő, akkor az árak is nőni fognak – szögezte le Hoffmann Henrik. – Ezt az árnövelést azonban nem szabad sajnálni a szállodáktól.

A több mint egy évig tartó nagyon nehéz időszakra ez sem jelent gyógyírt, hanem csak sebtapaszt. Ettől nem gyógyul meg a beteg

– fogalmazott.

A büféárak határozzák meg a „lángosturizmus” megítélését a Balatonnál Fotó: Havran Zoltán

Étlapok átárazva

– Nem lesz olyan mértékű a vendéglői árak emelése, mint azt az ételekhez szükséges anyagok árának az emelkedése indokolná – mondta határozottan Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos.

Mint sorolta, a zöldségek 20–30 százalékkal drágultak, a gyümölcsök jelentősebben. – Mire számíthatunk azok után, hogy például a Dél-Balatonnál a fagy letarolta a barackültetvényeket? – vetette fel. A vendéglőtulajdonos május elejére tervezi az üzletnyitást, és 10–15 százalékos áremeléssel számol.

A déli part egyik legkedveltebb étterme, az egész évben nyitva tartó balatonlellei vendéglátóhely tulajdonosa azt jelezte: idén nem emel árat. – Továbbra is 1450–2000 forintért adunk egy háromfogásos menüt, amiből most naponként átlagosan háromszáz adagot szállítunk házhoz a környékbeli rendelések alapján – tudtuk meg Nagy Tamástól.

Idén élénkebb lehet a belföldi vendégforgalom az előző évinél Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Sok helyütt a tapasztalatok azt mutatják:

azok a vendéglátóhelyek, amelyek a leállás időszakában vállalták, hogy házhoz szállítással továbbra is működésben tartják az üzletüket, könnyebben tudnak fölkészülni a főszezonra mind a munkaerő-állomány, mind például a készletezés, a szükséges átalakítások szempontjából.

A túlélő vállalkozások közül többeknél inkább az eddigi árak szinte észrevehetetlen emelése következhet, mintsem látványos drágulás, hiszen az újranyitással a kereslettel együtt nő a kínálat is, és éles verseny kezdődhet a vendégekért.

Költséges Gombócok

Idén a 350–420 forintot is elérheti a fagylalt ára, de várható, hogy lesznek különbségek az egyes üzletek, kitelepült fagylaltospultok és az alkalmi büfések árlistái között. Két éve a Balatonnál 280–300 forintba, tavaly 300–350-be kerültek a gombócok, 2021-ben lesz olyan fagyizó, ahol 400–420 forintot is elkérhetnek a hétdekás tölcséres édességért – derült ki a korai körképből.

Lesz, ahol a süteményeknek is emelkedik az ára. A gyümölcstortaszelet például várhatóan 400 és 700 forint között alakul, a prémium minőségű csokoládéból készült sütemény pedig 400–900 forintért kerül a pultba a gyenesdiási Bringatanya fagyizóban, amely 2019-ben az Illatos Izabella nevű édességgel lett az év balatoni fagylaltja.

Drágább lehet a legkedveltebb nyári édesség az alapanyagok árának az emelkedése miatt Fotó: MTI/Komka Péter

Somogyi Renáta, a családi vállalkozásban működtetett üzlet társtulajdonosa elmondta:

a cukrászdák jórészt külföldről hozzák be a kézműves fagylaltokhoz és tortaféleségekhez szükséges alapanyagokat, az euró „elszállt” árfolyamát pedig kénytelenek beépíteni az édességek árába.

– Továbbá az idehaza beszerezhető alapanyagok, a cukor, a liszt és más, a kézművesműhelyekben előállított édes süteményekhez szükséges alapanyagok ára is nőtt – fűzte hozzá a fagyizótulajdonos.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.