Óvatosak és visszafogottak lettek az emberek a járvány miatt

Alaposan felduzzasztotta a hazai, már amúgy is jelentős mértékű lakossági megtakarítást a koronavírus-járvány, ezzel egyszersmind némileg átrendezte a háztartások befektetéseinek a szerkezetét is. Az óvatosság jegyében kiemelten fontos lett a pénzügyi vagyon likviditása és az ügyintézés biztonsága.

Horváth Éva
2021. 04. 14. 20:29
null
Megnőtt a lakossági kereslet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tavaly márciusban kirobbant koronavírus-járvány előtt még sokan attól tartottak, hogy a MÁP Plusz állampapír „kannibalizálja” a piacot, a 2020. évi tavaszi események azonban aztán egy csapásra rácáfoltak a várakozásokra. A pandémia első hullámában, a koronavírus okozta bizonytalanság miatt a lakosság a likvidebb eszközök felé fordult: átmenetileg megugrott a készpénzkereslet, majd rögtön utána elindult a könnyen mobilizálható bankbetétek bővülése is. Ez utóbbi tendencia az év hátralévő részében is többnyire jellemző maradt – jelentette ki Kuti Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politika és pénzpiaci elemzések igazgatóságának igazgatója a Portfólió.hu hírportál szerdai konferenciáján. Kitért arra is, hogy

tavaly tavasszal az állampapír-kereslet csak átmenetileg csökkent, a befektetési jegyek eladása viszont jelentős volt, a tőzsdék visszaesése pedig sokaknak beszállási pontot jelenthetett.

Az MNB adatai szerint 2020-ban a magyar piac szereplői mintegy 4100 milliárd forintnyi pénzügyi eszközt tettek félre, s 2900 milliárdra rúgott a nettó megtakarítás mennyisége. Ezekkel a számokkal európai összevetésben is kiemelkedő szintet értünk el. A szakember szerint ennek két oka is volt: egyfelől a tavaszi karantén időszakában gyakorlatilag nem tudtuk elkölteni a pénzt, másfelől az óvatosság is a gyűjtögetésre sarkallta az embereket.

A lakosság körében népszerű állampapírok esetében is egyre inkább megtanulják a befektetők, hogyan lehet digitálisan intézni az adásvételt
Fotó: Teknős Miklós

– A járvány egyes hullámai idején azonban eltérően alakultak a befektetési irányok – mutatott rá Kuti Zsolt. Így a koronavírus-járvány 2020 őszén indult második hulláma idején már nem volt jellemző a megtakarítások további gyarapítása, ahogyan a szeptembertől kezdődő időszak nem befolyásolta a lakossági állampapír keresletének nagyságát sem. Annak szerkezetében ugyanakkor volt némi változás: a heti MÁP Plusz értékesítés a nyárinál alacsonyabb szinten stabilizálódott, a PMÁP (Prémium Magyar Állampapír) iránt növekedett az érdeklődés, ami az inflációs várakozások alakulásával állhat összefüggésben, illetve az 1MÁP (Egyéves Magyar Állampapír) esetében erősödő megújítás mellett lassult az állomány leépülése. – A folyamatok összevetésekor azonban

nem elhanyagolható szempont az sem, hogy míg a az első hullám során az állampapírokat a lakosság főként fizikai értékesítőpontokon keresztül vásárolhatta (volna) meg, a második hullám idejére már jobban kiépültek a bankoknál is az online értékesítési csatornák

– jegyezte meg az MNB igazgatója. – Vagyis a tavalyi visszaesés jelentős mértékben annak is betudható, hogy a lezárások miatt az emberek nem tudtak hol állampapírt venni – fűzte hozzá Kuti Zsolt.

– Tavaly összességében, a járvány két tartós hullámával együtt, a magyar háztartások éves pénzügyi megtakarításai történelmi csúcsra ugrottak – összegezte a jegybanki szakember. Megjegyezve rögtön azt is, hogy a lakosság mintegy 66 ezer milliárdos pénzügyi vagyonában – úgy tűnik – a járvány ma is tartó harmadik hulláma már nem hoz további jelentősebb gyarapodást.

– A devizabetétek esetében a lakosság végig jól spekulált – fogalmazott Kuti Zsolt –, az árfolyamgyengülés hatására a lakosság enyhén, de emelte betéti megtakarítását.

A jegybank azzal számol, hogy mind a háztartások pénzügyi megtakarítása, mind az állampapír-állománya várhatóan növekszik a következő években. Ám még az állampapírarány emelkedése ellenére is bőven van tér egyéb megtakarítási eszközök bővülésére. A szakember úgy ítéli meg, a járvány csendesedésével és a korlátozások lazításával a lakosság pénzügyi megtakarítási rátája és finanszírozási képessége enyhén mérséklődhet, de továbbra is magas marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.