Új Szilícium-völgy épülne Kínában

A technológiai önellátás jegyében zajlanak a fejlesztések, egyenletesebb területi megoszlás mellett.

Fellegi Tamás Péter
2021. 04. 03. 17:15
The pictures of Tencent Binhai Mansion
--File--In this unlocated photo, the facade of a building owned by Tencent, one of the largest Chinese technology and Internet companies, the world's largest investment, gaming and entertainment conglomerate, and Asia's most valuable company. (Photo by Li Changwei / Imaginechina via AFP) Fotó: LI CHANGWEI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína az elmúlt negyven évben elkönyvelt hatalmas gazdasági fellendülését nem kis mértékben az ország déli részén létrehozott különleges gazdasági övezetnek köszönheti, melynek központja Sencsen városa. Eleinte szükség volt a különleges övezetre, hiszen az ország gazdasági rendszere a kommunista társadalmakra jellemző jegyeket mutatta, ezért a fokozatosság jegyében először csak a zónában érvényesült a piacgazdaság, jöhetett létre a magántulajdon. A mai nagy márkák közül ott jött létre és nőtt nagyra például a Tencent és a Huawei IT-vállalat.

Ma már nincs szükség különleges övezetre, viszont Sencsen környékének túlsúlya megmaradt. Ezzel együtt most az a cél fogalmazódott meg, hogy az ország más részei is részt vegyenek az ipari fejlődésben. Emellett az USA utóbbi években jellemző Kínával szembeni gazdaságpolitikája miatt

önellátóvá szeretnének válni olyan fontos termékekből, mint a félvezetők, illetve mikrocsipek.

Az amerikai Szilícium-völgy is a félvezetők gyártásához felhasznált fontos elemről kapta a nevét, így nem véletlenül említik máris Kína Szilícium-völgyeként a gyorsan fejlődő területet, amelynek központja a Pekingtől kilencszáz kilométerre dél-nyugatra fekvő Hszian városa.

Újabb város épülhet fel az apró alkatrészek piacára
Fotó: Reuters

Hszian és környéke több szempontból is alkalmas a szerepre: már vannak félvezetőgyárai, és más iparágak, mint például a repülőgépgyártás is megvetette a lábát, valamint több egyetemen is képeznek iparági szakembereket.

Hszian tavaly Kína leggyorsabban növekvő városa volt,

itt üzemeltet gyárat a Samsung és az amerikai chipgyártó Micron is, utóbbi ebben az üzemében állítja elő globális termelésének kilencven százalékát. A város polgármestere a CNBC amerikai tévécsatornának arról nyilatkozott, hogy a város és környéke GDP-jét negyven százalékkal szeretnék 2025-ig megnövelni, és több mint tízezer technológiai cégnek adnának otthont.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.