A járvány ellenére nőtt a beruházások volumene

Az új uniós költségvetési ciklus beindulása előbb-utóbb jelentős forrásokat biztosíthat a beruházások végrehajtásához.

Magyar Nemzet
2021. 05. 31. 10:49
null
Csorna, 2020. december 16. Az útkezelő munkatársai terelőbólyákat távolítanak el az M85-ös gyorsforgalmi út csornai lehajtónál 2020. december 16-án. Ezen a napon birtokba vehették az autósok az autóút Sopron-kelet és Csorna-nyugat közötti szakaszát. A 153,2 milliárd forint költségvetési forrásból megvalósult beruházással 45 percre csökken a menetidő Sopron és Győr között. Az autóutat a Sopron-kelet csomópontig kétszer két sávon építették ki, középen szalagkorláttal, leállósáv nélkül. Az út koronaszélessége 24,6 méter, a tervezett sebesség óránkénti 110 kilométer. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A beruházások volumene az első negyedévben kismértékben növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az éves alapú volumenváltozást bázishatás nem magyarázza, mivel tavaly az első negyedévben a beruházások még nem akadoztak jelentős mértékben, akkor a volumen stagnált. Az első negyedéves adat tehát bár nem jelenti a beruházási volumen jelentős növekedését, de a beruházások magas szinten tartózkodását igen” – kommentálta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának a vezetője a Központi Statisztikai Hivatal idei, első negyedévről kiadott jelentését.

E szerint 2021 első három hónapjában folytatódott az előző negyedévben elkezdődött növekedés, a fejlesztések volumene 2,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához, illetve – szezonálisan kiigazítva – fél százalékkal az előző negyedévhez képest. Az élénkülést az előző negyedévhez hasonlóan ismét a költségvetés és a háztartások növekvő aktivitása okozta, eközben viszont a vállalkozások fejlesztései továbbra is csökkentek. A meghatározó súlyú feldolgozóipari és az infrastrukturális fejlesztések visszafogták, az ingatlanügyletek és a kereskedelmi beruházások növelték a nemzetgazdasági teljesítményt a hivatal értékelése szerint.

Az ingatlanügyletek élénkítették a nemzetgazdasági teljesítményt
Fotó: Bach Máté

Ahogyan Regős Gábor fogalmazott: „Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy a rendelkezésre álló olcsó források bősége ellenére a vállalkozásoknál a beruházások volumene csökkent, és ezt csak az állami beruházások felpörgetése tudta ellensúlyozni. A következő negyedévekben a gyenge bázis miatt a beruházások éves alapú volumenindexe jelentős bővülést mutathat. A közös uniós hitelfelvétel, illetve az új uniós költségvetési ciklus beindulása előbb-utóbb jelentős forrásokat biztosíthat a beruházások végrehajtásához, így összességében arra számítunk, hogy a beruházások ebben az évben a gazdasági növekedést pozitívan befolyásolják majd.”

A beruházási teljesítményérték

  • 53,3 százalékát képviselő építési beruházásoké egy százalékkal csökkent,
  • a 45,5 százalékot kitevő gép- és berendezésberuházásoké hét százalékkal nőtt.
  • A legnagyobb súlyt képviselő, a beruházások 27 százalékát adó feldolgozóipar fejlesztései 10,1 százalékkal mérséklődtek a magas bázishoz képest, így ez a terület 3,2 százalékponttal visszafogta a beruházások volumennövekedését.

    A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdasági fejlesztések ötödét megvalósító ingatlanügyletek teljesítménye támogatta leginkább, 2,2 százalékponttal a beruházások növekedését.

    A meghatározó súlyú lakásépítések kiemelkedő növekedésének köszönhetően a terület beruházási teljesítménye 11,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 18,8 százalékos emelkedés bázisán. Szintén jelentős mértékben, 0,9 százalékponttal emelte a beruházások növekedését a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban regisztrált 16,4 százalékos volumennövekedés, az egy évvel korábbi 10,2 százalékos visszaesést követően. Itt számottevően bővültek a kiskereskedelmi üzletek fejlesztései.

    A szállítás, raktározás beruházási volumene negyedik negyedéve csökken, az előző negyedévinél is nagyobb ütemben, 15,7 százalékkal esett vissza továbbra is elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése miatt. Ez a terület két százalékponttal csökkentette a beruházások volumenbővülését.

    A negyedik negyedéve tart és a legsúlyosabb volt a mezőgazdaság beruházások 26,3 százalékos hanyatlása az egy évvel korábbihoz mérve, amiben szerepe volt annak is, hogy a gazdálkodók kevesebb tenyészállatot vettek. A mezőgazdaság így 1,7 százalékponttal fogta vissza a nemzetgazdasági beruházások volumenének a növekedését.

    A tavalyi első három negyedévben 8,6 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbi, magas bázishoz képest, majd a negyedik negyedévben 2,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva és 4,8 százalékkal az előző negyedévhez mérve. Ezzel 3,8 százalékos lett a beruházások egész éves visszaesése 2020-ban az egy évvel korábbi rekordmagas bázishoz képest.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.