Nagy Márton: Áprilisban már sok szektor a válság előtti szinteken van

A 2021. évi növekedés ötszázalékos lehet, áprilisban a lezárásokkal érintett boltok a nyitásnak köszönhetően már a koronavírus előtti szintekre, a vendéglátás teljesítménye pedig a fölé pattant vissza – nyilatkozta a Trend FM-nek Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerdán.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 05. 20:14
null
Nagy Márton: Egyre több pénzt tesz félre a lakosság Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A 2021. első negyedévi GDP még gyengébben alakul, viszont áprilisban már erős gazdasági visszapattanást látunk. A második negyedévben már két számjegyű, akár tíz százalék feletti, a harmadik és negyedik negyedévben hat-hét százalékos gazdasági növekedés várható, a 2021. évi növekedés pedig reményeim szerint ötszázalékos lehet – mondta a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója.

A főtanácsadó kiemelte, hogy a lezárásokkal érintett boltok a nyitásnak köszönhetően már a koronavírus előtti szintekre, a vendéglátás teljesítménye pedig a fölé pattant vissza, azaz itt a gyógyulás gyorsan megvalósult. A vendéglátóiparban azt látjuk, hogy a külföldi turisták nélkül számított forgalom a krízis előtti szintnél már tíz százalékkal magasabb. A szabadidő és szórakozás, valamint a külföldi turizmus ágazatokban egy-két hónapon belül helyreállhat az aktivitás. Kiemelte, hogy márciusban már 4,616 millió foglalkoztatott volt, ami megfelel a koronavírus-járvány előtti szintnek – olvasható az Origo.hu összefoglalójában.

– A gyors visszapattanás és a gazdasági helyreállás természetes következménye az infláció átmeneti növekedése, ami a következő hónapokban öt százalék körül alakul, és év végére négy százalék alá csökkenhet, 2022 középén pedig három százalék körül alakulhat – mondta Nagy Márton.

– Viszont figyelni kell a felfelé mutató inflációs kockázatokra, egyrészt az újraindult gazdaságban az egyes vállalkozások áremeléseinek a hatására, másrészt a globális nyersanyagárak emelkedésére – szögezte le a miniszterelnöki főtanácsadó.

Itt vannak az újraindítási összegek

– A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként 2021-ben 6000 milliárd forint, ami a GDP 12 százaléka, 2022-ben pedig 7000 milliárd forint, a GDP 13 százaléka jut a családok, nyugdíjasok támogatására, a vállalkozások adócsökkentésére, a 25 év alatti fiatalok szja-mentességére, valamint a gazdaság hosszú távú fejlesztésére – emelte ki Nagy Márton.

Nem szabad a következő két évben a költségvetési hiányt gyorsan lefaragni, a költségvetésnek a gazdaság újraindítását kell szolgálnia, ami nemcsak a költségvetési hiány nagyságában, hanem annak szerkezetében is megjelenik.

Nagy Márton: 25 százalékos beruházási rátára van szükség
Fotó: Havran Zoltán

A gazdaságfejlesztésre fordított források nagyobb gazdasági növekedést eredményeznek, és így az államadósság könnyen kinőhető. A növekedés helyreállítása az egyensúlyt is helyreállítja. A gazdaságfejlesztés során kiemelt szerep jut az állami beruházásokra, és úgy kell elkölteni egy forintot, hogy az több mint egy forint összegű GDP-növekedést eredményezzen.

– A gazdasági növekedés egészséges szerkezetű lesz, ha a beruházási ráta legalább 25 százalékos, és ennek legalább a negyedét az állam adja. Az állami beruházásoknál nagyon fontos a megfelelő tervezés, végrehajtás, kivitelezés és visszamérés – hangsúlyozta a főtanácsadó.

– A költségvetés gazdaságfejlesztésre költ, és ez a fejlesztés olyan strukturális változásokat hozhat, amivel az államadósság kinőhető – mondta Nagy Márton.

Döntés a moratóriumról

Kiemelte, hogy az Európai Unió helyreállítási alapja két részből áll, egyrészt egy vissza nem térítendő támogatásból, ami a mi pénzünk, jár nekünk, másrészt egy opcionális, kötött felhasználási hitelből.

Hangsúlyozta, a kormány jól döntött, hogy jelenleg nem él az Európai Unió helyreállítási alapjának a hitelrészével, mivel ennek a felhasználása kötött, a piacról könnyen fel tudunk venni szabad felhasználású hitelt.

Kitért arra is, hogy a kormány a következő hetekben fog dönteni a július 1-jén lejáró hiteltörlesztési moratórium jövőjéről, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség közötti egyeztetések már elkezdődtek.

– A moratóriumban vannak olyan ügyfelek, akik nem tudnak fizetni, ezért jogosan használják ezt az eszközt, ugyanakkor jelentős azon ügyfelek aránya, akik tudnának, de nem akarnak törleszteni, így valójában nincs szükségük erre az eszközre, csak kihasználják azt. Tehát a moratóriumnál érdemes olyan döntést hozni, amely a moral hazard jelenséget megszünteti – mondta Nagy Márton.

A miniszterelnöki főtanácsadó szerint ma hitelbőség van a piacon. – Több ezer milliárd forint halmozódott fel a bankrendszerben, és ezzel eddig nem tud mit tenni a pénzügyi szektorban – tette hozzá. – A bankrendszerben arra kell készülni, hogy az újranyitással ezek a pénzek megmozdulhatnak. Még ennek az évnek a végén visszatérhet a magyar gazdaság a 2019 végén mért szintre, de a foglalkoztatottságot tekintve még hamarabb visszatérhetünk – zárta az interjút Nagy Márton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.