Nem fenyegeti csődhullám a vállalkozásokat

Ahogy közeledik a hiteltörlesztési moratórium második szakaszának a vége, egyre időszerűbbé válik a kérdés, vajon június 30. után miként alakul a rendszerből kilépő vállalkozások sorsa. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint az idei nyár második hónapjától nem várható jelentős csődhullám a hazai cégek körében. Ugyanakkor akadhatnak olyan vállalkozások, amelyeket a türelmi időszak teljes körű feloldása kilátástalan helyzetbe hozhat.

Horváth Éva
2021. 05. 18. 21:34
Az ügyfelek egy része újra jelentős tartozást halmozott fel
Az ügyfelek egy része újra jelentős tartozást halmozott fel Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiteltörlesztési moratórium – a meghosszabbítást követően – 2021. június 30-án jár le, a lakossági ügyfelek mellett a hazai vállalkozások számára is. A rendszer esetleges további prolongálása a fizetési fegyelemre gyakorolt kockázatot hordozhat, míg a teljes eltörlés szélsőséges negatív hatása egy jelentősebb, a vállalati szektorban beinduló csődhullám lehet – így foglalható össze leegyszerűsítve az a két fő dilemma, amely mostanában a hazai vállalkozói és pénzügyi-elemzői piac szereplőit foglalkoztatja.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. februárban végzett céges felmérése szerint a magyarországi vállalkozások mindössze hat százaléka élt a moratórium lehetőségével, s a többség nem számít hiteltörlesztési problémákra az év második felében sem.

Ám az adatok értékelésekor meg kell jegyezni – figyelmeztet a gazdaságkutató társaság –, hogy a megkérdezett vállalkozások 71,2 százalékának nem volt hitele a felmérés pillanatában és a moratórium időszaka alatt sem.

A felmérésből kiderült, hogy

a moratóriummal élők 74 százaléka a pénzt a működési költségeinek finanszírozására fordította, míg beruházásra csupán 16 százalék használta fel a megmaradt forrást.

Ágazatok szerint legnagyobb arányban a kereskedelemben kellettek a megmaradt források a túléléshez (61,8 százalék), ettől azonban nem sokkal maradt el az építőipar sem (59,1 százalék). Ebben a tekintetben a legalacsonyabb arány a mezőgazdaságban mutatkozott (29,1 százalék).

Az építőiparban is sokat segítettek a moratórium révén a vállalkozónál maradó összegek
Fotó: Teknős Miklós

A tavaly március 18-án bevezetett, majd decemberben meghosszabbított törlesztési kedvezmény a Magyar Nemzeti Bank számítása szerint csak 2020-ban 1100–1200 milliárd forint forrást hagyott a vállalati szektorban, s ez az összeg 2021-ben mintegy négyszázmilliárd forinttal egészülhet ki. A törlesztési türelmi időszak meghosszabbítása mellett időközben a vállalkozások számára új finanszírozási lehetőségek is megnyíltak.

Még most is kedvezőbb kiváltani a hitelt

Az állami támogatású, kedvező, sokszor nullaszázalékos kamatú hitelek egyre inkább ösztönzik a gazdaság szereplőit arra, hogy a moratóriumban lévő kölcsönök kiváltásával igyekezzenek megfelelőbb forrást szerezni. A moratóriumban lévő hitelek kiváltása sokszor kedvezőbb, mint a fizetési haladék: az új hitel alacsonyabb terheivel, kedvezőbb feltételeivel, valamint az akár ott is elérhető fizetési haladékkal szemben a régi hitelek meghosszabbodó futamideje és a moratórium alatt felgyülemlő nagyobb összterhe áll.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.