Otthonfelújításra készül a lakosság fele

Csúcsra jár az ingatlanfelújítási láz Magyarországon, ahol a lakosság 49 százaléka tervez átlagosan 2,4 millió forintos beruházást lakás- vagy házfelújítás céljából egy éven belül – mutat rá az újHÁZ Centrum legújabb, féléves Trendriportja. Az építőanyag-kereskedési hálózat reprezentatív kutatása szerint a felújítók több mint fele festést vagy tapétázást tervez, de közel harmaduk burkolat- vagy nyílászárócserébe és szigetelési munkálatokba is belevágna.

Magyar Nemzet
2021. 06. 23. 17:45
null
A képen, amely illusztráció, hidegburkoló dolgozik a debreceni Ibolya utcai általános iskolában 2014. augusztus 12-én Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan ingatlanonként 2,4 millió forintos beruházással kalkulálnak a családok az elkövetkező évben, amikor a lakosság fele tervezi otthona felújítását.

A ház-, lakásfelújításra készülő magyarok harmada a munkálatok finanszírozásához igénybe veszi az állami otthonfelújítási támogatást is

– derül ki az újHÁZ Centrum friss Trendriportjából.

Megújuló otthonok. Egyebek mellett ablakok és ajtók javítására, cseréjére is felhasználható a támogatás Fotó: Éberling András

A felmérés a lakosság mellett a kivitelezők körében is vizsgálódott, amelyből az látszik, hogy a szakemberek közel kétharmada jelenleg átlagosan három–nyolc hónappal előre tud megbízásokat vállalni. Ugyanakkor, fontos figyelembe venni, hogy

az alapanyagok ára mellett a munkadíjak is megváltoztak: a megkérdezett kivitelezők közel felénél 11–30 százalékos árnövekedés volt

megfigyelhető 2021 első négy hónapjában.

Megélénkült kereslet, megugrott költségek

Az újHÁZ Centrum megbízásából készült Opinio-utatás emlékeztet: jelentős áremelkedések, illetve lakáspiaci programok jellemzik az építőipari piacot 2021 első négy hónapjában. Az építőiparban látványosan megélénkült a kereslet, miközben a kínálatban zavarok támadtak, ami további áremelkedésekhez vezetett.

A szektornak az árak megugrása mellett további nehézségekkel is szembe kellett néznie. Az egyes nemzetek (USA és Kanada, Kína és Ausztrália) közötti konfliktusok miatt megemelkedett a fa és az acél ára, a járványhelyzet hatására pedig a konténerbérlés, a tengeri szállítás költségei is növekedtek.

A nemzetközi szállításban az árak és a kivitelezési idő is megváltozott, ez szintén befolyásolja a magyar piacot Fotó: Magyar Nemzet

További ellátási láncon belüli nehézségeket, illetve hosszabb szállítási időket eredményezett a BASF vegyiüzem leégése, illetve az Evergiven hajó megfeneklése is, ami a világ egyik legfontosabb hajózási útvonalán okozott gondokat – sorolta az elmúlt, eseménydús időszak piacbefolyásoló tényezőit hazánk meghatározó, teljes mértékben magyar tulajdonban lévő építőanyag-kereskedelmi hálózatának riportja. Az újHÁZ Centrum 1997-ben alakult és bár a több mint nyolcvan kereskedésből álló hálózat ma már országos, a cég központja változatlanul a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn található.

Piacélénkítő állami támogatások

A lakásfelújítási támogatások következtében megélénkülő alapanyag-értékesítési tendenciák várhatóan a magyar társaságnál is tovább növelik az évről évre bővülő árbevételt, amely becslésük szerint érdemben meghaladhatja a 2020-as eddigi rekordévet, amikor 71,4 milliárd forintos forgalmat realizált a vállalat – közölték lapunkkal.

A cég reprezentatív kutatásban arra is kíváncsi volt, hogy a magyarok mennyire vannak tisztában az állami otthonfelújítási támogatás nyújtotta lehetőségekkel.

A családok többsége tájékozott a támogatási lehetőségekkel kapcsolatban Fotó: Pexels

Alapesetben a felmérésben megkérdezettek közel fele (49 százaléka) tervez lakás- vagy házfelújítást, közülük a többség (85 százaléka) hallott már a támogatási konstrukcióról is,

a legalacsonyabb iskolai végzettségűek, valamint a 20–30 év közöttiek körében viszont tapasztalható némi ismerethiány.

Kiderült az is, hogy az érdeklődők a támogatásról jellemzően két-három csatornán keresztül gyűjtenek ismereteket, és hatvan százalékuk elsődlegesen a sajtóból tájékozódik.

Vegyes otthoni elképzelések

Az otthonfelújítási támogatást a felújítani kívánók közel harmada tervezi felvenni, további 31 százalék pedig szívesen élne vele, de saját megítélése szerint nem jogosult rá – mutat rá az alapos felmérés, amely szerint a többség (58 százalék) szeretne kivitelezőt is felfogadni a felújításhoz, míg 42 százalék maga is fog munkálatokat végezni, generálkivitelező alkalmazását viszont mindössze a megkérdezettek 16 százaléka tervezi.

Érdekes tendenciákra is rávilágít a Trendriport. Eszerint a felújítók körében a legnépszerűbb renoválási forma döntő többségben a festés/tapétázás lesz, de a válaszadók mintegy egyharmada nyílászáró- és burkolatcserét, valamint szigetelést is beütemezett.

Végre komolyan tervezhetnek azzal a családok, hogy megújult, komfortos környezetben élhetik tovább a mindennapokat Fotó: Magyar Nemzet

A résztvevők közel 15 százaléka komplex, akár öt-hat munkafolyamatot is magába foglaló renoválást szeretne egy éven belül, főként a házban élők. A közepes (szám szerint három-öt átalakítást) és a kisebb (egy-két munkafolyamatot magába foglaló) felújítást a megkérdezettek ugyancsak jelentős aránya, azaz 42 és 43 százaléka tervezi.

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy

a munkálatok a fürdőszobát, mellékhelyiséget, hálószobát, konyhát és nappalit érintik leginkább,

ezeket a válaszadók fele megjelölte felújítási célterületként az otthonában.

Megosztott források

A megkérdezettek pénzügyi lehetőségeit is felmérték, amiből a tervezett renoválási munkálatok átlagos összegére – az újHÁZ Centrum kutatási adatai alapján – 2,36 millió forintot számoltak ki az elemzők. A házaknál ez az összeg valamivel magasabb – átlagosan 2,7 millió forint –, míg a lakásoknál alacsonyabb – mintegy 1,7 millió forint. A kitöltők fele egymillió forint alatti összegű felújítást tervez, míg a másik fele e feletti összeggel számol. Előbbi a lakásfelújításoknál, utóbbi pedig a házak renoválásánál jellemzőbb – derült ki.

A rendelkezésre álló anyagi források tekintetében is megosztottság jellemző, mivel úgy tűnik,

a felújítást tervezők vagy a teljes összeggel rendelkeznek, vagy erősen forráshiányosak.

A kutatás alapján az otthoni munkálatokra készülő lakosság 58 százaléka teljesen önerőből állja a költségeket, miközben 42 százalék azok aránya, akik nem rendelkeznek a tervezett összeg száz százalékával. Ők jellemzően saját bevallásuk szerint mindössze a szükséges összeg 15–40 százalékával rendelkeznek.

Felpörögtek a megrendelések az állami ösztönzők megjelenésével Fotó: Havran Zoltán

Gázra léptek a megrendelők

– A 2020–2021-es időszakról összességében elmondható, hogy a kereskedelmi forgalomban az áruhiányt egy ideig ellensúlyozta a kereslethiány vagyis kimerülőben voltak az új építkezések. Ám,

ahogy kibontakoztak az új kormányzati ösztönzőcsomagok, megfordult a hosszabb távú piaci trend is, a rendelésállományok pedig növekedésnek indultak

– állapította meg a felmérés kapcsán Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.