Rugalmasságot javasolnak a számvevőszéki szakértők

A további gazdasági élénkítés érdekében rugalmasan használható eszközökre van szükség, és fontos, hogy a gazdaság újraindulását ösztönző politika a külső egyensúly szempontjait is tartsa szem előtt – hívják fel a figyelmet az Állami Számvevőszék elemzői, akik a Covid–19-világjárványt követő gazdasági újraindulásról készítettek elemzést a közpénzügyi hatások tükrében. A számvevők előrejelzések, gazdaságstatisztikai tényadatok, költségvetési tervszámok alapján mutatják be, milyen makrogazdasági lehetőségek és kockázatok befolyásolják az újraindulást. Mi több, jó tanácsokkal is segítik a gazdaság szereplőit.

Horváth Éva
2021. 06. 08. 20:43
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzése a jelenlegi helyzetet értékelve megállapítja, hogy 2021 és 2023 között a nemzetközi és hazai szervezetek egyaránt a globális és a magyar gazdaság növekedését prognosztizálják. Kiemelik, hogy a lakosság átoltottsága lehetővé teszi a gazdaság működését fékező korlátozások fokozatos megszüntetését, miközben eddig a világ jegybankjai, így a Magyar Nemzeti Bank is laza monetáris politikával támogatták a kormányok fiskális élénkítő intézkedéseit. Ugyanakkor a kínálati piacon kialakult szűkösség, majd az újraindulást követően a megtakarítások nyomán felgyorsuló fogyasztás, a világkereskedelemben újra megjelenő protekcionista politikák, a nyersanyagárak alakulása összességében inflációs hatást valószínűsítenek – mutatnak rá az ÁSZ elemzői.

Kérdés, hogy az emelkedő inflációt milyen ütemben kezelik majd a jegybankok, miközben azok mozgásterét egy „árfolyamháborús” helyzet is korlátozhatja.

Egy kamatemelés pedig még nehezebb helyzetbe hozhatja a gazdaság szereplőit. Így például a válság miatt fizetésképtelenséggel küzdő cégeket, amelyeken a hiteltörlesztési moratórium sem segíthet.

A magyar gazdaság nyitottsága és ezzel együtt járó helyzete szempontjából fontos, hogy az újraindulást ösztönző politika a külső egyensúly szempontjait is tartsa szem előtt – figyelmeztetnek a szakértők. Kiemelve, hogy mivel hazánk számára továbbra is kulcskérdés az export alakulása, nem mindegy, nemzetközi viszonylatban milyen ütemben oldják fel az árukra, szolgáltatásokra, személyekre vonatkozó korlátozásokat.

Miután hazánk számára továbbra is kulcskérdés az export alakulása, nem mindegy, nemzetközi viszonylatban milyen ütemben oldják fel az árukra, szolgáltatásokra, személyekre vonatkozó korlátozásokat.

A pozitív kilátások mellett a bizonytalanság tehát továbbra is jelen van – húzzák alá az elemzés készítői. – Hiszen a szolgáltatószektor olyan mértékű visszaesésére, mint amilyen a járvány következtében bekövetkezett, nincs történeti tapasztalatunk, így az újraindulás forgatókönyve is ismeretlen – ismerik el. Miközben arra is fel kell készülni, hogy a kilábalás üteme elmarad a várttól, és szükség lehet a további gazdasági élénkítés érdekében rugalmas módon alkalmazható eszközökre.

Az ÁSZ szakértői szerint ezért is fontos, hogy a magyar gazdaság olyan modernizációs lépéssorozattal kerekedjen felül a válság támasztotta kihívásokon, amely képes a fenntartható növekedés biztosítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.