A támogatások mellett kölcsönből is fejlesztenek a gazdák

Az egyéni gazdálkodók jellemzően rövid lejáratú kölcsönöket igényelnek működésre és beszerzésekre.

Nagy Kristóf
2021. 07. 04. 8:28
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások ez évre előirányzott összegének 16 százalékát kapták meg a gazdák az év első három hónapjában. Az agráriumnak előirányzott támogatási keretösszeg 2021-ben összesen 774,7 milliárd forint, amelyből az első negyedévben 130,5 milliárd forintot fizettek ki a termelőknek – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet 2021 első negyedévére vonatkozó összefoglalójából. A folyósított összeg közel háromnegyede, 94,5 milliárd forint európai uniós forrásból származott.

A három legfőbb támogatástípusból a korábbi évekhez hasonlóan a közvetlen kifizetések domináltak, az összes folyósított összeg 44,5 százalékát tették ki. A közvetlen támogatások közé tartoznak egyebek mellett a területalapú és zöldítési támogatások.

A növénytermesztő gazdák igényelték a már kifizetett támogatások közel felét
Fotó: Kurucz Árpád

A termelők beruházásait és a vidéki térségek fejlesztéseit támogató vidékfejlesztési program keretéből 43,1 mil­liárd forinthoz jutottak hozzá az érintettek. A nemzeti támogatásokkal pedig 26,8 milliárd forint érkezett a termelők számlájára.

A támogatások meghatározó részét, mintegy negyven százalékát a szántóföldinövény-termesztők vették igénybe. Az állattenyésztők a kifizetett keret 10,2 százalékát használták fel, míg a kertészeti ágazatok részesedése mindössze 7,6 százalék volt.

Az agrárium hitelállománya az első negyedév végére 11,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, összesen 814,5 milliárd forintra nőtt az idei első negyedév végére. Az új ügyletek jelentős részét a növénytermesztők kötötték.

A vizsgált időszakban 6,3 százalékkal nőtt az egyéni gazdaságok, vagyis az őstermelők és a családi gazdaságok hitelállománya, míg közel negyedével a társas vállalkozásoké.

A kisebbek által felvett kölcsönök jellemzően kisebb összegű, éven belüli lejáratúak, amelyet elsősorban eszközbeszerzésre, működésre és a pályázatokhoz szükséges önerőre fordítottak. Az agrárvállalkozások a magasabb összeg mellett hosszabb lejáratú hiteleket igényeltek.

Kedvező, hogy dinamikusan nő a garanciavállalással kombinált hitelek aránya. A nemzeti kárenyhítési rendszerből a tavalyi időjárási károk kompenzálására kiemelkedően magas összeghez, 18,5 milliárd forinthoz jutottak hozzá a termelők március utolsó napjáig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.