Megéri rövidíteni a futamidőt

Több százezer forint lefaragható a moratórium végén visszafizetendő tartozásból, ha az ügyfél a felgyülemlett kamatokat egy összegben előtörleszti. Így a futamidő nem tolódik ki, az adós pedig pontosan ugyanazokkal a feltételekkel folytathatja a hiteltörlesztést, mint a moratórium előtt. Aki megteheti, minél előbb konzultáljon a bankjával az optimális megoldás megtalálása érdekében.

Horváth Éva
2021. 07. 02. 10:30
null
Személyi kölcsön illusztráció Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moratórium alatt felgyűlt kamatot mindenképp vissza kell fizetni, ezt a moratóriumi időszak alatt már felvezette a bank a hitelfelvevők tartozásai közé. Ám ha lehetősége van az ügyfélnek ezt az tartozást egyben, a moratórium végén kiegyenlíteni, akkor pontosan ugyanazokkal a feltételekkel folytathatja a hiteltörlesztést, mint a moratórium előtt – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Így az érintett adós megspórolja a meghosszabbodott futamidő miatti veszteséget, hiszen a moratóriumi kamatot már nem kell havonta, egyenlő részletekben visszafizetnie

– fűzi hozzá a szakportál.

Az intézkedés eredetileg 2020 végéig lett volna érvényben, a folyamatos határidő hosszabbítások miatt most azonban már 2021. szeptember 30-ig maradhatnak benne az érintettek a kedvezményes rendszerben, és várhatóan még az ezt követő átmeneti időszakban is lesznek olyanok, akiknek nem kell törleszteniük. Emiatt azonban tovább van az adósoknál a bank pénze, ami a hitelező intézmények számára kieső bevétel, így arra extra kamatfizetési kötelezettséget számolnak fel.

A tartozás egy részének előzetes megfizetését minden esetben érdemes megfontolni – szól a jó tanács

A moratóriumi időszak során felgyűlt kamatok visszafizetése azonban jelentősen csökkentheti a program során elszenvedett veszteségeket, s mint korábban megírtuk, erre több hazai hitelintézetnél van is előtörlesztési lehetőség. Például egy 2019 júniusában, 4,8 százalékos kamat mellett felvett tízmilliós lakáshitel eredetileg 15,5 millió forintos visszafizetendő összeggel járt volna. Ha ez a hitel tavaly márciustól egészen szeptemberig a moratóriumban marad, már 16,6 millió feletti összeget kell visszafizetni, vagyis egymillió forint felett lesz a veszteség – hoz példát a Bank360.hu. Ebből a veszteségből 722 ezer forint a moratórium alatt felgyülemlett kamat és 400 ezer forint a futamidő meghosszabbodása miatti többletköltség. Ezt a 400 ezres összeget azonban meg lehet megspórolni a kamatok egyszeri megfizetésével – derül ki a számításból. Igaz, az előtörlesztésnek van díja, de az a fenti példában csupán néhány ezer forintot tesz ki.

A tartozás egy részének előzetes megfizetését minden esetben érdemes megfontolni – szól a jó tanács.

A moratórium által érintett hitelek esetében ajánlatos a bankot is megkérdezni, hogy milyen lehetőségek vannak az előtörlesztésre, illetve hogyan csökkentheti az ügyfél a hitelköltségeit.

A jegybank adatai szerint 2021. áprilisában 1,2 millió lakossági ügyfél és mintegy 30-35 ezer vállalkozás vette igénybe a moratórium lehetőségét.

Díjmentes szerződésmódosítást vár el az MNB a kamatok előtörlesztésére

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján ma közzétett vezetői körlevelében jelezte: elvárja, hogy a törlesztési moratórium kapcsán érintett hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások, fióktelepek ne számítsanak fel előtörlesztési illetve szerződésmódosítási díjat akkor, ha ügyfelük jelzi számukra: szeretné részlegesen vagy teljesen előtörleszteni a fizetési stop kapcsán felhalmozódott kamat- és díjtartozását.

A jegybank továbbá szorgalmazza, hogy az ügyfeleknek legyen lehetőségük díjmentes szerződésmódosításra akkor is, ha a meghosszabbított futamidő mérséklése érdekében önkéntesen vállaljűk a magasabb összegű havi törlesztőrészlet megfizetését. A lakossági ügyfelek esetében a pénzügyi intézményeknek ennek kapcsán természetesen figyelembe kell venniük a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó adósságfék-szabály előírásait is.

Az MNB elvárja azt is, hogy e díjmentes szerződésmódosítási lehetőségeket a pénzügyi intézmények legalább 2022. december 31-ig biztosítsák ügyfeleik számára, s a pénzügyi intézmények minderről honlapjukon is tájékoztatást nyújtsanak ügyfeleiknek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.