A brazil jegybank is lépett, erős kamatemelési ciklus indult

Egyre több jegybank dönt úgy, hogy ideje felvenni a harcot a magas inflációval. A brazil intézmény száz bázispontos kamatemeléssel küldött erős üzenetet.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 16. 6:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Több hónapja látszik a világ sok országában, hogy az évekig tartó, 

alacsony infláció jellemezte időszak véget ért, sőt a járvány utáni gazdasági újraindulás kifejezetten erős inflációval jár. 

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed makacsul kitart ultralaza monetáris politikája mellett, dollárral árasztva el a piacokat, és egyelőre az Európai Központi Bank sem lépett, jóllehet az eurózónában egyelőre kevésbé jelentkezik az inflációs nyomás.

A Magyar Nemzeti Bank immár két kamatemelést eszközölt, és jelezte, hogy ezt továbbiak követik, amíg az infláció fenntarthatóan vissza nem tér a jegybanki cél közelébe. A cseh és a lengyel jegybank is szigorításba kezdett, és most Dél-Amerika legnagyobb országának jegybankja döntött úgy, hogy bármilyen áron letöri a magas inflációt. Múlt héten száz bázispontos emelést hajtottak végre, így a kamat immár 5,25 százalékon áll, és ez már nem az első lépés volt: március óta, amikor kettő százalékon állt az alapkamat, összesen 325 bázisponttal emeltek.

Brazíliában a járványt megelőzően nem volt olyan alacsony kamatszint, mint a fejlett országokban, csak 2019 végétől kezdtek jelentős kamatcsökkentésbe. Abban az évben három-négy százalék körül alakult az infláció, a járvány idején, majd tavaly májusra kettő százalékra csökkent. Év elején már négy százalék volt, azonban márciusban, ahogy a világ többi részén is, erős emelkedésbe kezdett, és immár nyolc százalék fölé került, vagyis lényegesen magasabb, mint az amerikai vagy akár a magyar adat.

A brazil jegybank a kamatdöntést követően kiadott közleményében jelezte, hogy 

bármit megtesznek az infláció visszaszorítására, 

így átmenetileg olyan szintre is eljuthat az alapkamat, ahol akár háromszázalékos reálkamat is kialakul. A jegybanki cél 3,5 százalék, de lényegében a négy százalék alatti értéket már elfogadhatónak tartják. A helyzetet nehezíti, hogy az ország komoly költségvetési hiánnyal is szembenéz, kérdés, hogy lesz-e szándék ennek mérséklésére a jövőre esedékes elnökválasztás előtt.

Úgy tűnik, hogy a jegybank a brazil fizetőeszköz, a reál árfolyamát is szeretné stabilan tartani, miután tavaly év elején jelentős, harminc százalék körüli leértékelődés történt a dollárhoz képest. Azóta a dolláronkénti 5–5,7 reál közti sávban mozog a dollárárfolyam, a kamatemelési ciklus kezdete óta azonban inkább a sáv alsó szélén, vagyis kissé erősödött a brazil valuta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.