A modellváltó kecskeméti Neumann János Egyetem első éve

Egy évvel ezelőtt, a 2020 augusztusában megalakuló kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriummal modellváltó egyetemmé vált a felsőoktatási intézmény. Ha az elmúlt egy év eredményeit vesszük sorba, akkor az alábbi tíz ponton történt áttörés a kecskeméti Neumann János Egyetem életében.

Csizmadia Norbert
Forrás: Neumann János Egyetem2021. 08. 27. 8:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt év fenntartható, stabil és kiszámítható működést eredményezett, új tantárgyak indultak el a versenyképes képzés keretében. Kiemelt ösztöndíjrendszer került bevezetésre. Folytatódott a nemzetközi pályázatokon való sikeres részvétel. Új tudásközpontok jöttek létre és fontos stratégiai megállapodások születtek. Létrejött az Üzleti tanácsadó testület, valamint egy új, világszínvonalú fenntarthatósági központ született meg. 

1. Fenntartható stabil pénzügyi működés

A Neumann János Egyetem pozitívan zárta pénzügyileg a 2020-as évet a modellváltást követően végrehajtott szerkezeti és gazdálkodási folyamatok újragondolásának köszönhetően. Az egyetem 2021-es üzleti terve új alapelveken nyugszik és kifejezetten a felsőoktatási intézmény üzleti alapú működését helyezi előtérbe.

A modellváltás pénzügyi és szakmai sikeressége, az egyetem hosszú távú és eredményes működése a helyi felsőoktatás komplex megerősítésén alapul. Olyan, a munkaerőpiaci elvárásokhoz és a vállalati igényekhez rugalmasan átalakítható képzési és innovációs struktúra kialakításán dolgozunk, amely hatékonyan és rövid időn belül képes a piaci szükségleteknek megfelelő képzési tartalmak, szakok fejlesztésére, kutatási, innovációs együttműködések kialakítására és bevezetésére. 

2. Növekvő hallgatói létszám 

Az egyetemi versenyben komoly küzdelem folyik a hallgatókért, hiszen a jövő képzése a versenyképes munkahelyekért zajlik majd. 2021 szeptemberétől 841 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a Neumann János Egyetemen, ezzel nőtt a jelentkezők és a felvettek létszáma, így összesen 3300 hallgató tanul az egyetemünkön. 

A legkiemelkedőbb növekedést a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar érte el, a felvett jelentkezők száma a tavalyi évhez képest csaknem megduplázódott. A leendő hallgatók is felismerték, hogy a műszaki és gazdaságtudományokkal való összekapcsolódás a zöldipar, az automatizálás és a mesterséges intelligencia fejlesztése jegyében innovatív, izgalmas és versenyképes oktatást biztosít itt számukra. A GAMF Műszaki és Informatikai Karon az első helyes jelentkezések számát is tovább tudták növelni. Az elmúlt évi adatokhoz képest 35 százalékkal sikerült meghaladni a tavalyi jelentkezők számát. A Neumann János Egyetem számára az elmúlt évek legnagyobb innovációját és a leginkább kihívást jelentő fejlesztést a gazdaságtudományokkal kapcsolatos képzések akkreditációja jelentette. A Gazdaságtudományi Karon 210 hallgató kezdi meg tanulmányait. Ugyanakkor az adatok azt is tükrözik, hogy Magyarország legfiatalabb gazdaságtudományi karát a maga területén, a hazai képzések rangsorában a legjobb képzőhelyek között tartják számon. 

3. Új, vonzó és versenyképes tantárgyak indultak el

A Magyar Nemzeti Bank és a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara Fenntartható pénzügyek címmel indított új tantárgyat. Szintén újdonság a Made in Kecskemét tantárgy a kecskeméti Mercedes-Benz-gyár és a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának együttműködésével. Az előadások keretein belül a hallgatók megismerhetik a gyár felépítését, működését, valamint azt is, hogyan épül fel egy Mercedes-Benz autó.

Egyetemünk csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) mentorprogramjához, a Tanítsunk Magyarországért programhoz, továbbá elindult a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kifejlesztett Hungarian Startup University Program startup kurzusa is. Emellett Kamara a vállalkozásokért kurzus indult el a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen. 

Együttműködési megállapodást írt alá a Neumann János Egyetem vezetése az ELTE vezetésével a gazdaságtudomány területén, amely a jövőben hozzájárulhat mindkét egyetemen a minőségi és hatékony oktatás további fejlesztéséhez. Ezen túlmenően együttműködési megállapodást kötöttünk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával, melynek célja, hogy a hallgatók is felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek alkotásaikra, újításaikra. 

2021-ben mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti mérnökképzés, hiszen először végeztek a mesterképzésben is a hallgatók. 

4. Kiemelt járműipari központ és innovációs tudásplatform – sikeres pályázatokon vett részt az egyetem 

Az egyetem számos vállalattal közös kutatási, innovációs és fejlesztési projektekben dolgozik együtt. Megvalósult az Autonóm járművek dinamikája és irányítása, az automatizált közlekedési rendszerek pályázat, a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása című pályázat, valamint a duális képzésfejlesztésre irányuló Kecskemét és térsége kiemelt járműipari központ projekt. 

Megalakult a Területi Innovációs Platform a Neumann János Egyetemen, ahol az egyetem csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által létrehozott szakmai kezdeményezéshez, és az alapító nyilatkozat májusban került aláírása az egyetem új campusán.

Elkészült a Neumann dióda lézerközpont, amelyet 2021. júliusban adtak át a Neumann János Egyetemen. 

5. Kiemelt ösztöndíjrendszer 

2020-ban száz közgazdászhallgató kezdhette el tanulmányait ECO-ösztöndíjasként az egyetem Gazdaságtudományi Karán. A 2017 óta futó, innovatív ECO-ösztöndíj a kecskeméti gazdaságtudományi képzésben részt vevők számára biztosít kiszámítható finanszírozást az egyetemi éveikre. 2020 őszétől új ösztöndíjrendszer indult el az NRG Neumann Reputation for Genius, azaz Energiát adunk a tanulmányaidhoz néven az egyetem műszaki, valamint a kertészeti és vidékfejlesztési karának hallgatói számára. Létrejött a Kopátsy Sándor Közgazdasági Tudásközpont, amelynek elsődleges feladata, hogy hozzájáruljon az intézmény versenyelőnyének növeléséhez a gazdasági képzések, valamint kutatások területén és ösztöndíjat biztosít a hallgatók számára. 

6. Hallgatói sikerek a megújuló járműgyártásban 

Az egyetemen működő motorépítő csapat, a Kenji Racing Team elkészítette a 2021-es modelljét, a Futurót. Az új modell 2021 júliusában az aragóniai Motorland-pályán, Spanyolországban mutatkozott be egy nemzetközi verseny keretében, ahol a csapat a tíz legjobb között szerepelt. Így folytatódhatott az a sikertörténet, amelyet korábban az új típusú fenntartható járműgyártás (napelemes autók, a legkisebb fogyasztású járművek) tekintetében a NJE Megalux csapat kezdett el. Ők a dél-afrikai Solar Challenge világversenyen harmadikként végeztek, és az egyetem Motostudent motorépítő verseny innováció kategóriájának harmadik díját nyerték el.

7. Új intézményi központok, új tudásközpontok jöttek létre 

A tudásközpontok létrehozásának lényege, hogy az egyetem mellett működő kutatási és technológiai bázist hozzanak létre, valamint hogy horizontális jelleggel a különböző karokon történő kutatási munkák a piac számára elérhetők legyenek, elősegítve ezzel az egyetem piaci beágyazottságát és bevételszerző képességét. A tudásközpontok célja a Kecskemét és száz kilométeres környezetében letelepülő autóipari gyártó- és beszállítóvállalkozások innovációs és K+F igényeinek kiszolgálása, az egyetemen meglévő járműipari oktatási és K+F infrastruktúra bekapcsolása az intézmény és az iparvállalatok közötti együttműködésbe.

A már működő tudásközpontok: a Környezetbarát Technológiák Tudásközpont, az Anyagtudományi és Alaptudományi Tudásközpont, az Okoskert Ökológiai központ, valamint az „Ipar 4.0., Mesterséges Intelligencia, Engineering HUB mérnöki, innovációs és szolgáltató Tudásközpont, valamint a Járműipari Tudásközpont. 

A Járműipari Tudásközpont 2011 óta működik az egyetemen, például a KENJI Racing Motor Team a tudásközponton keresztül kezdett egy villamos meghajtású motort építeni, új, innovatív anyaggal alumínium-habos kialakítással 2020-ban. 

Az Okoskert Ökológiai Tudásközpont a Kertészeti és Zöldgazdasági Kar szervezetén belül egy húszhektáros területen valósul meg Magyarország legnagyobb ökológiai kutató bázisaként. Célja egyrészt a zöldségtermesztés és a szőlészeti és borászati képzés, másrészt az agráriumban használható okos megoldások és technológiák fejlesztése. A gazdálkodást digitális eszközökkel és robotokkal támogatja, továbbá a kutatásokhoz kapcsolódni fognak a mesterségesintelligencia-szoftverek is. 

Az elmúlt hónapokban jött létre a Településmarketing és Geostratégiai Tudásközpont, a Kopátsy Sándor Közgazdasági Tudásközpont. Megalakult az MNB Tudásközpont, amely a fenntartható pénzügyi képzés, az új közgazdaságtan, a geopolitika és eurázsiai központoknak ad helyet. A Magyar Lovas Tudásközpont célja egy Országos Magyar Lovas Tudásközpont kialakítása Kecskeméten. A Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kara és a Lakitelek Népfőiskola együttműködésével megújuló Hírös Népfőiskolai Lovarda csatlakozik a Kárpát-medencei Népfőiskolai hálózathoz. 2020 augusztusában létrejött a Kármán Tódor Védelemipari és Technológiai Tudásközpont, ahol a hidrogéngazdaság, a repülőgépipar, az űripar és a védelemipar fejlesztése áll a középpontban.

7. Védelemipari stratégiai központ létrehozása 

2021 januárjában kötött stratégiai megállapodás keretében a jövőben a Neumann János Egyetem a magyar védelemipar egyik legfontosabb kutató-fejlesztő központjává válhat, ahol új egyetemi képzések, szakok indulnak, új munkahelyeket hoz létre a program és plusz adóbevételeket is jelent Kecskemét számára. Védelemipari Tudásközpont az országban először jött létre a kecskeméti Neumann János Egyetemen. A megállapodással egy olyan együttműködés született, amely Kecskemét–Kiskunfélegyháza–Csongrád tengelyen centralizálja a védelmi ipari duális, szakirányú középfokú, felsőfokú és gyakorlati oktatást. 

8. Világszínvonalú központ a fenntartható fejlődésért

A Neumann János Egyetem Szenátusa május első napjaiban jóváhagyta és elfogadta a Centre For Long-term Sustainability Központ (BC4LS) indítását, amely a hosszú távú fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tudományos munka új központja kíván lenni.

A fenntarthatósági központ elsődleges célkitűzése a jövő egyik leglényegesebb kihívására, a hosszú távú fenntarthatóságra való reflektálás, Magyarország pozicionálása a nemzetközi szellemi életben, valamint egy globális intellektuális erőtér létrehozása és működtetése. Célja a kiválóság elérése a fenntarthatóság és annak fókuszterületein – a zöldgazdaság és pénzügyek, fenntartható fejlődés és innováció, zöldtársadalom, fenntartható természeti erőforrások, fúziók –, interdiszciplináris nézőpontok figyelembevételével. Kutatói és ösztöndíjprogramjai által lehetőség nyílik nemzetközi kutatói közösségek online vagy személyes tapasztalatcseréjére, kutatási tevékenységek ösztönzésére, kiemelkedő kutatások lebonyolítására és azok összekapcsolására a magyar tudományos élettel.

9. Üzleti Tanácsadó Testület létrehozása 

A kecskeméti Neumann János Egyetem Üzleti Tanácsadó Testületet hív életre Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének vezetésével. Az Üzleti Tanácsadó testület működése fontos alappillére lesz az egyetem számára kitűzött hazai és nemzetközi célok elérésében. Az Üzleti Tanácsadó Testület létrehozásának és működtetésének alapvető célja, hogy az üzleti szféra elvárásai, értékelései és javaslatai által folyamatosan előmozdítsa az egyetem hosszú távú és eredményes fejlődését. 

A „Neumann-modell” – az egyetem, a város és a gazdasági szereplők együttműködése

Az új működési környezetben még nagyobb szerepet kapnak az egyetem jelenlegi és jövőbeli stratégiai partnerei, melyek közül intézményi szinten meghatározó a Magyar Nemzeti Bankkal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és Kecskemét Megyei Jogú várossal kialakult szoros és jó kapcsolat. Tudományos közéleti területen a Lakitelek Népfőiskola, felsőoktatási partner intézményként a MOME és az Állatorvos-tudományi Egyetem; az ELTE, a BME és a Semmelweis Egyetemekkel működik együtt. A gazdasági szektorból a többéves közös múltra visszatekintő kapcsolatrendszer a Mercedes-Benz, a Phoenix Mecano, a Knorr-Bremse, a Hilti vállalatokkal, valamint a helyi szakmai érdekképviseletet ellátó kamarákkal. Továbbá stratégiai megállapodást kötött az egyetem és a Deltaplast Kft. A megállapodás értelmében a Deltaplast Kft. és a kecskeméti Neumann János Egyetem közös célja a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek eredményes megvalósítása versenypiaci szempontok alapján. Célunk, hogy tíz éven belül száz kilométeres körben száz stratégiai intézményi megállapodás szülessen. 

Szerző: Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratórium elnöke 

Az előző részt ITT érheti el. 

(Borítókép: A Kecskemét Campus új épülete. Fotó: Neumann János Egyetem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.