Ezért drágult meg annyira a tégla

Téglagyártókat és kereskedéseket ellenőrzött a GVH, a versenyhivatal az építőipari alapanyagok drágulása miatt a teljes ágazatot kivizsgálja. A kerámia falazóelemek piacán tapasztaltak alapján a hatóság nem indított versenyfelügyeleti eljárást.

2021. 08. 30. 9:52
null
A fejlesztések a jó gazdasági kilátású régiókra koncentrálódnak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Jelentős eltérések lehetnek a tégla árában Fotó: Somogy Megyei Hírlap/Lang Róbert

Nyilvánosságra hozta Gazdasági Versenyhivatal (GVH)  a kerámia-falazóelemek hazai piacán folytatott, gyorsított ágazati vizsgálatának jelentéstervezetét, amelyet lapunknak is megküldött. A nemzeti versenyhatóság, az építőipari drágulás megfékezése érdekében kibővített eszköztárával élve, július végén indított gyorsított ágazati vizsgálatot a kerámia-falazóelemek hazai piacán. Az átfogó vizsgálat keretében a Versenyhivatal országszerte rajtaütéseket folytatott hazai téglagyártóknál és beszerzési társulásoknál,  forgalmazóknál, továbbá egy tégla termékeket ténylegesen beépítő kivitelezőnél is. Az ágazati vizsgálat alapján versenyfelügyeleti eljárás indítására nem állt fenn ok a kerámia-falazóelemek hazai piacán.

Az építkezők, fogyasztók szempontjából 

 

a GVH vizsgálatának tanulsága, hogy az elvégzett árelemzések nagyarányú eltéréseket találtak az egyes építőanyag-kereskedések árai között, 

 

így egyes tüzépeken előfordulhattak akár jelentős drágulások is. Ezért a GVH felhívja a vevők figyelmét arra, hogy döntésük előtt semmiképp ne elégedjenek meg egyetlen ajánlattal, hiszen egy másik kereskedőnél eltérő, akár kedvezőbb árakkal is találkozhatnak. 

A gyártók tekintetében a GVH vizsgálata megállapította, hogy 

 

a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságra tekintettel egyes cégek csökkentették termelésüket, ami a megnövekvő kereslet miatt időszakos hiányokhoz vezethetett. 

 

Ez mára nagyrészt korrigálódott. Mivel azonban az egyes építőanyag-kereskedések maguk döntenek a forgalmazott termékkörről, így előfordulhat, hogy nem lehet minden terméket mindegyik tüzépen megvásárolni. Figyelemmel arra, hogy a téglagyártás alapanyaga hazánkban rendelkezésre áll, ezért a GVH által feltárt tények alapján 

 

a gyártói szinten fennálló piaci koncentráció ellensúlyozható, illetve a gyártók közötti verseny fokozható lehet a hazai gyártás bővítését támogató állami ösztönzőkkel.

 

A fogyasztók pénztárcáját közvetlenül is érinti, hogy a növekvő fuvar- csomagolási és logisztikai díjak miatt a vevők még akkor is magasabb árakkal szembesülnek, ha maga a termék ára nem is indokolná az áremelkedést. Ebből az következik, hogy a kapcsolódó költségek árának növekedése kihat az építőipari alapanyagok áraira, ezen keresztül pedig az építkezők költségeire is. A vizsgálat eredményei alapján a Versenyhivatal elkészítette jelentéstervezetét, amelyet honlapján nyilvános társadalmi konzultációra bocsátott.

 

Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.