Hatszázmillió dollár értékű kriptodevizának kelt lába

Több mint 600 millió dollár értékben loptak el különféle kriptodevizákat a Poly Network nevű platformról. A befektetők nem számíthatnak kártérítésre, hisz semmilyen védelem nincs ezen a piacon.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 12. 7:30
null
Several Bitcoins laying on stack of silver Tether coins. Bitcoin connection to Tether concept. 3D rendering
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 610 millió dollár értékben loptak el hackerek kriptodevizákat a Poly Network platformról, kihasználva annak gyenge pontjait. A platform azt hirdeti, hogy a különféle blokkláncok között együttműködést tud biztosítani, és mivel minden kriptodeviza-sorozat különböző blokkláncot használ, így könnyebb ezek egymásra váltása. A platform decentralizált, ami azt jelenti, hogy a résztvevők brókercégek vagy egy tőzsde közbeiktatása nélkül köthetnek egymással ügyleteket.

 

A kriptodevizákat kezdettől úgy népszerűsítik, hogy ez a legnagyobb előnyük, hisz így függetlenek minden hivatalos intézménytől, a valóságban azonban ez a legnagyobb hátrányuk is, hisz a résztvevők kockázata nem limitált: 

ha ilyen eset történik, mint a mostani, senkihez nem fordulhatnak kártérítésért. 

Nincs betétvédelmi vagy befektetővédelmi alap, és persze a jegybankoknak sincs közük a dologhoz, így azok sem avatkoznak be. Sokszor még a kriptodeviza-tőzsdék is kockázatosak, hisz szemben a hivatalos, felügyeletek által ellenőrzött érték- és árutőzsdékkel, semmilyen kötelezettségük nincs, és ha őket károsítják meg hasonló módon, gyakran nem tudnak helytállni a befektetők felé.

 

A most ellopott pénzt a tolvajok különböző címekre kezdték utalni, melyet a rendszer még nyomon tud követni – azt persze nem tudják kideríteni, ki áll az ügylet mögött. A Poly Network Twitter-üzenetben kérte a tolvajokat, hogy térítsék vissza az eszközöket, ami elég vicces megoldásnak tűnik, ugyanakkor összesen 4,8 millió dollár összegű kriptodeviza vissza is érkezett tőlük szerdán. Nem tudni, hogy ezt csak érdekességképpen küldték vissza, vagy egyes címek lenyomozhatóságától tartottak, netán az egész lopást a rendszer gyengeségének bizonyítására szervezték.

 

Egy biztos: aki kriptodevizákkal kereskedik, különösen decentralizált rendszerekben, vagyis nincs közbeiktatva olyan hivatalos intézmény, amely adott esetben jótállna a befektetésért, 

ki van téve a teljes összeg elvesztésével járó kockázatnak. 

Ha figyelembe vesszük, hogy milyen gyakoriak és nagy összegűek a hasonló esetek a kriptodeviza-piacon, akkor ez a kockázat egyáltalán nem mondható kicsinek. Ez önmagában megkérdőjelezi, hogy szabad-e ilyen befektetéssel foglalkozni, hacsak valaki a százalékosan óriási profit reményében nem olyan kis összeget fektet be, melynek teljes elvesztésére is fel van készülve.

 

Körültekintő befektetőknek ezért azt lehet ajánlani, hogy csak hivatalos, bejegyzett pénzintézeten vagy befektetési szolgáltatón keresztül kössenek ügyleteket, melyek a kötelező befektetésvédelem hatálya alá tartoznak. Sok ilyen cég is kínál például kriptodevizákból származtatott ETF-eket vagy esetleg határidős ügyleteket, 

ilyen esetben a befektető csak az árfolyamváltozás kockázatát futja, míg a szabályozatlan piacokon a mostanihoz hasonló eseteknek is ki van téve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.