Jól zárhatta a nyarat a kiskereskedelem

Ha a negyedik hullám érkezése után is magas marad a magyarországi oltottsági szint, a gyorsan erőre kapott kiskereskedelemben tovább erősödik a lakosság fogyasztása, nagyban biztosítva a gazdasági kilábalás további lendületét is. Idén nyáron a szolgáltatásokért és a boltokban már többet költött a lakosság, mint a járvány előtti időkben.

2021. 08. 28. 8:10
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A koronavírus-járvány első három hulláma után nagyon hamar magára talált a kiskereskedelem, sőt, idén nyáron erősebb az értékesítés, ami volumenben már meghaladta a 2019-es hasonló időszakban eladott árucikkek kilóban, literben, darabban mért mennyiségét. Mindez azt jelenti, hogy a magyarországi vásárlóerő a tavaly áprilisi mélypont után a hatodik és hetedik hónapban már stagnált az előző esztendőhöz képest. És bár ebben az évben is korlátozni kellett az iparcikküzletek nyitvatartását tavasszal, ahogy 2020-ban is, de az idén már júniusban és júliusban beindult a növekedés, így a forgalom meghaladta a 2019-es nyári értékeket. Sőt, a friss adatok már mutatják, hogy augusztusban is élénkülhettek a bolti eladások. Vagyis a nyári hónapokban idén már egyértelműen túlléptük a pandémia előtti, 2019-es forgalmat is a kiskereskedelemben – mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. 

A fogyasztás területei nem egyenlő mértékben nőnek, például a kereskedelemben kiegyensúlyozottabb képet mutat az élelmiszer-értékesítés. Emellett jelentősen nőtt a webáruházas értékesítés, de vannak olyan területei is az iparcikkeknek, ahol még nem értük el a járvány előtti szintet. De összességében túl vagyunk a koronavírus okozta megrázkódtatáson

– állapította meg. 

A vendéglátásra, utazásra, szálláshelyre, összességében kikapcsolódásra és számos más szolgáltatásra fordított lakossági kiadások látványos felkapaszkodása is mutatja, hogy több területen nagy lendületet kapott a fogyasztás ezen a nyáron, a gyors gazdasági újraindulást követően.

– Nagyot nőtt a magyar gazdaság a második negyedévben, ezzel arányosan megugrott a jövedelemkiáramlás is, a gyors GDP-növekedés az előző évi hasonló időszakénál erősebb volt. A hitelmoratórium meghosszabbítása is jelentett egy többlet vásárlóerőt, emellett az otthonteremtés, lakásfelújítás, illetve a családok különféle támogatásai is hozzájárultak, hogy hamarabb talpra álljon a kiskereskedelem. Uniós viszonylatban is jónak számít a magyarországi növekedés – jegyezte meg Vámos György. – Emellett a nyári leértékelési hullám és az iskolakezdés előtti beszerzések is felfelé húzzák a nyári mérleget. 

A további kilátások is kedvezőek a gazdasági irányszámok alapján, ennek azonban feltétele az is, hogy növekedjen az oltottsági szint hazánkban, vagyis ne okozzon újabb lassulást egy, a vártnál jelentősebb járványhullám 

– emelte ki a szakszövetség főtitkára, hozzátéve, hogy a fogyasztás lendületének fenntartását nagyban befolyásolják azok, akik még nem oltatták be magukat, ezért a tapasztalatok alapján jobb, ha mielőbb felveszik a vakcinákat.
Az áremelkedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy ugyan fékező hatása van a forgalomra, de a nyáron felerősödő inflációval is emelkedő pályán van a kiskereskedelem – húzta alá Vámos György.

 

Borítókép: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.