Kiugró gazdasági bővülés várható

Erőteljes lehet a magyar gazdaság második negyedéves növekedése. Ez az alacsony bázishatás mellett annak köszönhető, hogy a sikeres átoltással újra megindult az élet. A járvány esetleges újabb hulláma ezzel együtt kockázatot jelent.

2021. 08. 13. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jövő héten derülnek ki a második negyedéves GDP-adatok. A mostani várakozásunk szerint 17,2 százalékos növekedést láthatunk, de arra is nagy az esély, hogy ennél is magasabb lesz a szám. Akár a 18 százalékot is elérhetjük.

Ha ez így lesz, akkor felfelé kell módosítani az egész évre várt mutatót is, amely jelenleg 7,7 százalékot jelent – mondta a Magyar Nemzetnek Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzője jelezte: a bázishatásokkal is számolnak, de a magyar gazdaságban most minden növekszik. Még ennél is szebbek lehetnének az adatok, ha nem lenne például csiphiány és nem kellene időnként leállniuk az ­autógyártóknak, amiért egy kicsit „köhög” az ipar.
– A nyitás és a korlátozások feloldása óta megindult az élénkülés. Ez igaz a turizmusra is, amely nagy bajba került a koronavírus-járvány miatt. Most ezen a területen is megugrik a növekedés, miután tavaly teljesen leállt az ágazat. Ezért nőhetett a második negyedévben 93 százalékkal a vendégéjszakák száma. Igaz, még nincs kint a vízből ez a terület, mert még mindig elmaradásban van a válság előtti szinttől – magyarázta az elemző.

Miután hazánkban más országokhoz képest gyorsabb volt az oltások üteme, ezért a magyar gazdaság lépéselőnybe került. Áprilisban és májusban tartottunk előrébb, mert hamarabb tudtunk nyitni. A vendéglátásban is elindult a felfutás, amely már az adatokon is látszik. Ez az előny ugyanakkor mára elolvadt, mert máshol is elindult az élet. Suppan Gergely szerint annyival azonban jobb a helyzetünk, hogy nálunk még nem tört ki a járvány negyedik hulláma. A delta variáns ­miatt ugyanis már vannak olyan országok, ahol ismét korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni. Ennek a kockázata Magyarország esetében is fennáll.

Hazánk járványkezelését dicsérte a minap az a hír is, amelyet a távirati iroda ismertetett. 

A Nikkei japán gazdasági napilap listáján, amely a világ 120 országát rangsorolja aszerint, hogy hol mennyire sikeres a koronavírus-járvány kezelése, Magyarország a harmadik helyre került.

A világ legnagyobb példányszámú gazdasági újságja havonta frissített listáján (Nikkei Covid–19 Recovery Index) három mutató, a járványkezelés, az oltás és a koronavírussal összefüggő korlátozó intézkedések szerint rangsorolja a világ országait. Hazánk az előző hónapban az ötödik volt, most kerültünk a harmadik helyre Kína és Új-Zéland mögé. Japán a 48. helyről a 83. helyre zuhant vissza a Nikkei rangsorában.
Ha igazuk lesz az elemzőknek, akkor a magyar gazdaság idei növekedése bőven meghaladja az 5,5 százalékot. A kormány ehhez a határhoz kötötte azt az intézkedését, amely szerint a jövő év elején visszafizeti az állam a családoknak az idei személyi jövedelemadójukat.

 

Túl a járvány előtti szinten 

Idén júniusban az ipari termelés volumene 22 százalékkal meghaladta az előző év júniusának alacsony bázisszintjét – közölte a második becslését a statisztikai hivatal. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 18,6 százalékkal emelkedett. A bővüléshez a feldolgozóipar minden alágazata hozzájárult. A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása, míg a legkevésbé az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 májusához képest 0,3 százalékkal csökkent. A termelés volumene azonban meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.