Lendületet vett a magyar gazdaság

A magyarországi ipar teljesítménye mára meghaladja a válság előtt mért értéket, ami azt jelzi, hogy az ágazat gyorsan ki tudott lábalni a krízisből.A szakértő szerint hosszabb távon az ágazat teljesítményét befolyásolja majd a külső kereslet mellett a beruházások volumene, illetve az, hogy mennyire tud a magyar ipar átállni a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre.

2021. 08. 07. 16:28
Szerbia az elsők között zárta le határait a fertőzésgyanús magyar hústermékek előtt
Az afrikai sertéspestis elterjedése előtt Japán volt az egyik legfontosabb exportpiaca a magyar sertéshúsnak Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban az ipari termelés volumene 22 százalékkal meghaladta az előző év júniusának alacsony bázisszintjét. A munkanaphatástól megtisztított adat 18,6 százalékos emelkedést mutat – adta hírül tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Májushoz képest ugyan 0,3 százalékos csökkenést jeleznek a számok, ám a termelés már meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet.

 

A nyár első hónapjában mért bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentősen, míg a számítógépek, az elektronikai, az optikai termékek és az élelmiszerek, italok és dohánytermékek gyártásában kevésbé lassult a növekedés üteme.

 

A nyár első hónapjában mért bővüléshez a feldolgozóipar valamennyi alága hozzájárult

 

 

A termelés az év első hat hónapjában 18,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.


– Az ipari adat a várakozásoknál kismértékben gyengébben alakult. Az éves indexet jelentős emelkedés jellemezte a gyenge bázisidőszaki adat ­miatt, havi alapon azonban kismértékben csökkent a termelés volumene júniusban. Az ipar teljesítménye már meghaladja a válság előtt mértet, azaz az ágazat gyorsan ki tudott lábalni a krízisből, illetve a harmadik hullám sem okozott az elsőhöz hasonló bizonytalan helyzetet, visszaesést – nyilatkozta a friss számokról Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az ágazat termelése szempontjából kockázatot jelent egyes alapanyagok hiánya, illetve azok drágulása.

 

– A tavalyi visszaesés után az ipar teljesítménye idén várhatóan érdemben hozzá tud járulni a gazdasági növekedéshez, a kilábaláshoz. Hosszabb távon az ágazat teljesítményét befolyásolja majd a külső kereslet mellett a beruházások volumene, illetve az, hogy mennyire tud a magyar ipar átállni a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre – tette hozzá Regős Gábor.

 

Az ipar mellett más ágazatok számai is azt mutatják, hogy a magyar gazdaság maga mögött hagyta a koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz időszakot.

 

 Júniusban például a kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 6,2 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Így a második negyedévben a nyers és a kiigazított számok szerint is 7,2 százalékos emelkedést mutatott ki a statisztikai hivatal.
 

Az első nyári hónapban a sikeres oltási kampánynak köszönhetően kinyitott az ország, aminek már látszanak az eredményei. Abban a hónapban volt a labdarúgó Európa-bajnokság is, a Magyarországon rendezett mérkőzésekre ismét jelentős számú külföldi turista érkezett hazánkba. Ha nem lesz újra rendkívüli helyzet, akkor a fogyasztás mértéke hatalmas növekedést mutat majd éves összesítésben, ami kedvezően hat a gazdaság növekedésére.
 

Nem véletlenül erősítette meg a minap változatlan stabil kilátással Magyarország befektetési ajánlású osztályzatát a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint fenntartható lesz a magyar gazdaság kilábalási folyamata, amely mellett enyhe mértékű költségvetési konszolidáció is várható. Ez lehetővé teszi 2021-től az államadósság-ráta lassú csökkenését. A Fitch elemzői úgy számolnak, hogy a magyar gazdaság az idén 6,5 százalékkal nő. Ha ez így lesz, akkor megnyílik az út a kormány terve előtt, azaz a családok jövőre visszakaphatják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, fejenként maximum nyolcszázezer forintot. 

 

A kormány jelezte: leginkább a családokat viselte meg a járvány és a válság, ezért segítséget kapnak az államtól az újrakezdéshez. A magyar gazdaság lépéselőnybe került a többi uniós országhoz képest, ennek sikeréből ilyen módon is részesülhetnek a háztartások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.