Módosulhat az ír adórendszer a nemzetközi minimumadó miatt

Írország „nemzeti konzultációt” hirdetett az adózás kérdésében, miután az országnak reagálnia kell a minimumadó tervezett bevezetésére, ha nem akarja elveszíteni bevételei egy részét.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 12. 10:14
St Patrick's Day 2019 In Dublin
Írország az amerikai cégek kedvelt adóparadicsoma Fotó: ARTUR WIDAK Forrás: Artur Widak / NurPhoto via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írország nem várhatja ölbe tett kézzel a nemzetközi minimumadó bevezetését, hisz olyan óriáscégek tartják ott központjukat, mint a Pfizer vagy a Facebook, mégpedig éppen azért, hogy jelentős adómegtakarítást érjenek el. Írországban jelenleg 12,5 százalék a társasági nyereségadó szintje. A nem kis részben az alacsony adó hatására 

Írországban befektető cégek közel 250 ezer állást hoztak létre az ötmillió lakosú országban, ezek közül 175 ezer amerikai cégekhez köthető.

Az országnak így különösen fontos, hogy főleg az amerikai cégek ne távozzanak, ezért az országnak célszerű lehet csatlakoznia a minimumadóhoz, hogy ne nehezedjen nyomás a cégekre a hazatelepülést illetően.

Egyúttal azt is át kell gondolni, hogy ha fennmarad a 12,5 százalékos adószint; a nemzetközi minimumadó 15 százalék lesz, és a különbséget a cégek az amerikai államnak fizetik meg, ezért valószínűleg célszerűbb, ha Írország is felemeli 15 százalékra a szintet, hisz így a cégek ugyanannyit fizetnek, 

a bevétel azonban teljes egészében Írországban marad.

Kérdés, hogy mi lehet a konzultáció célja, hisz ezek olyan kérdések, amelyekben nem igazán lehet más jó döntést hozni, hiszen ha az ország nem csatlakozik a minimumadó-egyezményhez, akkor komoly bevételkieséssel és sok állás megszűnésével nézhet szembe. Van olyan vélemény, mely szerint a konzultáció csak időhúzás, hogy az országnak ne kelljen döntést hoznia az utolsó pillanatig, leginkább addig, amíg a döntést jóvá nem hagyja az amerikai kongresszus.

Néhány lépést már korábban tennie kellett Írországnak az adózás szabályozásában: megszüntették azt a lehetőséget, hogy Írországból közvetlen offshore adóparadicsomokba, mint például Bermudára lehessen irányítani a nagy cégek nemzetközi profitját, mivel így az amerikai cégek szinte teljesen el tudták kerülni, hogy hazájukban is adózzanak.

Írország attól is tart, hogy ha egységesen 15 százalék lesz a legkisebb adó, akkor ugyan a jelenleg már ott lévő cégek vélhetően nem kezdenek leépítésbe, de az újabb befektetők bevonzása jóval nehezebb lesz. Ezért máris megkezdték az egyéb előnyök hangsúlyozását – jóllehet ezek eddig is döntő szerepet játszottak az amerikai cégek döntéseiben –, ezek között szerepel az, hogy az ország angol nyelvű, politikailag stabil és hozzáférést biztosít az EU egységes piacához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.