Tőkét hozott a pandémia a startupoknak

A fiatal vállalkozások finanszírozását világszinten fellendítette a koronavírus-járvány, a váratlan fordulattal a startupok piacán újabb rekord született. Eközben ugyanis az úgynevezett unikornis vállalatok – vagyis amely cégek értéke meghaladja az egymilliárd dolláros szintet – mennyisége is meredek emelkedésnek indult.

Horváth Éva
2021. 08. 24. 10:02
null
Sok fiatal nem tudja, hogyan lehet cég egy jó ötletből Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaság működése szempontjából ígéretes fiatal vállalkozások felkarolása és fejlődésük segítsége valamennyi országnak kulcskérdés. A startupokba áramló pénz évről évre dinamikusan növekedett, majd a folyamat 2019-ben megtorpant. Emiatt is látványos az a tendencia, amely szerint – a rövid ideig tartó visszaesés után – 2020-ban, a Covid–19 világjárvány ellenére, nemzetközi szinten, robbanásszerűen megugrott a fiatal vállalkozásokba irányuló pénz mennyisége, amely a CB Insights adatai alapján 2021 első felében még dinamikusabban emelkedett. 

Az idei második negyedévben a világszerte befektetett összeg meghaladta a 156 milliárd dollárt, amely megközelítőleg 160 százalékos emelkedésnek felel meg 2020 azonos időszakához képest

– áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összeállításában.

Az elemzés szerint a pandémia időszakának aposztrofált 2020-as esztendő második negyedéve óta világszerte kimagasló ütemben gyarapodott a startupokba áramló pénz mennyisége, és minden egyes azóta eltelt negyedévben újabb rekord született. A finanszírozás megugrásával összhangban az úgynevezett unikornis vállalatok – amelyek értéke meghaladja az egymilliárd dollárt – száma is meredeken emelkedik. Miközben a tavalyi második negyedévben alig 23 vállalkozás kapta meg az unikornis megnevezést, addig 2021 ugyanezen időszakában már 136 fiatal vállalkozás érte el ezt a mérföldkövet.

 Magyarországon a startupok gyakran országos vagy akár nemzetközi kiállításokon mutatkozhatnak be     Fotó: Balogh Zoltán

Magyarországon a Széchenyi-alapok mintegy tízmilliárd forintnyi tőkebefektetéssel juttatnak pénzt az induló vagy átmeneti szakaszban lévő mikro- és kisvállalkozásokat segítő inkubátoroknak, illetve a startupok üzleti életét jellemzően legfeljebb fél évig gyorsító akcelerátor programoknak. A Széchenyi-alapok működéséhez szükséges pénzt a Pénzügyminisztérium nyújtja, amely az eddigi legnagyobb ilyen jellegű program Magyarország történetében. A programban részt vevő partnerek kiválasztásánál megjelenik a szaktudás és korábbi sikerek mellett a fenntarthatósági szemlélet is.
 

Az Oeconomus Alapítvány idézi a Startup Hungary által készített 2021-es felmérést, amely szerint a hazai startupok harminc százaléka gondolja úgy, hogy elérheti az unikornis értéket. Ráadásul a cégek 43 százaléka helyi kockázatitőke-befektetőtől szerzett pénzt a tervei megvalósításához. A hosszú távú terveikben pedig felértékelődik a külföldi tőkebefektetők szerepe, mivel a válaszadók 34 százaléka külföldi, 28 százaléka belföldi kockázatitőke-céggel oldaná meg a finanszírozást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.