Egy bukott korszak térne vissza

– Azért nem támogatnak semmilyen sportrendezvényt, kulturális beruházást, ahogy a kínai egyetem felépítését sem Gyurcsány Ferencék, mert kormányra készülnek, és nekik ez kidobott pénz – mondta lapunknak Boros Imre. A közgazdász szerint a globális erők helytartóinak nem érdekük a humán tőke magasabb minőségi szintre emelése. A szakértő azt is felvázolta, a baloldaliak hogyan állítanák vissza a gazdaságpolitikát a 2010 előtti bukott modellre.

2021. 09. 01. 7:42
Boros Imre Fotó: Arpad Kurucz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök és szövetségesei eddig mindenre nemet mondtak, amire pedig büszkék is lehetnének. Nem kell hazai rendezésű olimpia, nem kell atlétikai világbajnokság, ne épüljön fel Budapesten a világ egyik legjobb egyetemének a campusa, de nem tetszik nekik a Liget-projekt sem. Arra kerestük a választ, hogy miért tiltakoznak minden ellen, ami jó hírét vinné az országnak, amitől épül-szépül minden.

– A baloldal – amelyik valójában nem baloldal, hanem a globális hatalmak feltétlen kiszolgálója – úgy tekint az országra, a benne élő emberekre és a hazai vállalkozásokra, mint a „fejőstehénre”. Annál jobb, minél több tejet ad az állat, így teljesen feleslegesnek tartanak mindent, ami pénzbe kerül. Kizárólag olyan „beruházásra” van szükségük, amiből pénzt lehet kiemelni – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Imre.

– Gyurcsányék arra számítanak, hogy kormányra kerülnek. Nem akarják, hogy egy halom pénz elmenjen a fent említett célokra. Pláne úgy, hogy késő legyen kilépni ezekből a projektekből.

Más koordináta-rendszerben gondolkodnak a globalisták, mint a patrióták. Amit az előbbi erők képviselői akarnak, azt kell most mondania Karácsony Gergelynek is, ha érti, ha nem – magyarázta Boros Imre. – Ők semmi olyat nem támogatnak, nem érdekeltek benne, ami magasabb szintre emelheti a humán tőkét. Így sem a sportot, sem a kultúrát. Nekik ez mind kidobott pénz, mert azt nem lehet átvarázsolni az egyik helyről a másikra – folytatta a szakértő.

Boros Imre szólt arról is, hogy 2010 előtt több csatornán keresztül folyt ki a pénz az országból. Az egyik volt az adóelkerülés, magyarul az adócsalás. Olyan magasak voltak a terhek, hogy ez nem ösztönözte a gazdasági szereplőket a szabályos közteherviselésre. A másik csatornát a profit kivitele jelentette, míg a harmadikat az akkori monetáris politika, amikor az infláció és a kamatok is az egekben voltak.

– A Tax Justice Network nemzetközi civil szervezet adatai szerint a rendszerváltástól kezdve a Magyarországról kivitt jövedelem és vagyon értéke mintegy 480 milliárd dollárra tehető.

Ez mai árfolyammal számolva 144 ezermilliárd forint. Három évi nemzeti jövedelmet tüntettek el. Ha ezt a pénzt visszaforgatták volna a magyar termelővagyonba és a humántőkébe, akkor jóval előrébb tartana az ország – hangsúlyozta a közgazdász. Hozzátette: akkor is jobb lenne a helyzetünk, ha 2002-ben nem kerülnek kormányra a balliberálisnak mondott, de valójában a globális erők helytartói. A környező országok 2002 és 2010 között hagytak le minket, pedig éllovasok voltunk.

Boros Imre szerint nem kétséges, hogy Gyurcsányék ott folytatnák kormányon, ahol abbahagyták. Mindent visszarendeznének, így az adórendszert is. Emelkedne a személyi jövedelemadó, mert szerintük a „gazdagabbaknak” többet kell fizetni, de ők már azt is gazdagnak tartják, aki havi négyszázezer forintot keres. Emelnék a társasági adót is, ami a szakértő szerint leginkább a magyar kis- és középvállalkozásokat hozná rossz helyzetbe, mert egy külföldi multicégnek megvan a technikája arra, hogy kibújjon a magasabb teher alól. A jövedelmük jelentős részét eltüntetnék, ahogy korábban is megtették.

– Az is biztos, hogy a Magyar Nemzeti Bankért is csatát indítanának, mindenféle módon támadnák Matolcsy Györgyöt, mert a jegybankra szükségük lesz a globális erőknek.

Egyszer csak azt látnánk, hogy az ország, amelynek a gazdasága újra az unió élmezőnyébe került, ismét kiszolgáltatottá válna. Megint jönne a lecsúszás időszaka, amit nem szabad megengedni – tette hozzá a közgazdász.

(A borítóképen Boros Imre közgazdász látható. Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.