Hatalmas fejlesztésekre készülnek a gazdák

A magyar agrárium szereplői gyorsan kiheverték a járványhelyzet okozta nehézségeket.

Magyar Nemzet
2021. 09. 16. 10:45
Hajdúszovát, 2019. április 4. Öntözőrendszer működik egy szántóföldön Hajdúszovát közelében 2019. április 4-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi közlése szerint akár százmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést is okozhat az aszály a magyar gazdáknak. Az országos aszályhelyzet miatt a kormányzat az idei évtől meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok mellett az elmúlt évben szélsőséges időjárási hatásokkal, egekbe szökő gabona- és takarmányárakkal, valamint az inflációs hatásokkal is szembe kellett nézniük a gazdáknak, ám a jövőre várható gyors fellendülés az agráriumban is éreztetheti hatását. 

Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója az OTP Agrárderbyn kiemelte: a Vidékfejlesztési program részeként az elkövetkező hét évben több mint négyezermilliárd forint áll rendelkezésre a magyar vidék, a mező- és erdőgazdálkodás, valamint az élelmiszeripar fejlesztésére. Ez az összeg az előző költségvetési ciklusban rendelkezésre álló támogatás háromszorosa.

A szakértő kiemelte: a támogatások ilyen arányú növekedése óriási. A fejlesztéseknél azonban azt is figyelembe kell venni, hogy csakis olyan jövőképet érdemes elképzelni, amelyben a fenntarthatóság mindhárom eleme – a társadalmi, a gazdasági és a környezeti szempontrendszer – azonos súllyal szerepel.

Nagy István agrárminiszter a pénzintézet rendezvényén példaként említette, hogy a Vidékfejlesztési programhoz kapcsolódva 260 milliárd forint értékben kaptak eddig fejlesztési támogatást az állattartó telepek. A pályázati források kedvező hatását azonban gyengítette az építőipari anyagok áremelkedése, ezért a minisztérium közös megoldásokat keres az agrárium nehézségeire. Ezek a – részben a bankok által finanszírozott – beruházások ugyanis nélkülözhetetlenek a magyar agrárium versenyképességének növekedéséhez.

Az OTP Agrárderbyn öt mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari vállalkozó vehette át az Agráriumért OTP-díjat. A hitelintézet idén másodszor adta át öt kategóriában az elismerést, amelyet azért alapított, hogy ráirányítsa a figyelmet a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozók értékteremtő munkájára és kiemelkedő szakmai teljesítményére.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.