Ismét nemesfémbánya nyílhat a Börzsönyben

A Hun-Bányászati Kft. megkérte a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot, hogy végezze el a koncessziós arany- és ezüstbányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot egy megjelölt területen a Börzsönyben – írja a Világgazdaság.

Forrás: vg.hu2021. 09. 17. 8:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szándékot a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. fogalmazta meg, terveit és számításait tavaly október végén küldte el a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálathoz (MBFSZ), amelyet arra kért, hogy végezze el a koncessziós bányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot. A munka egy 44,23 négyzetkilométeres területen folyna, ezen belül a Nagyirtás és a Rózsahegy kutatási zónában. A felszín alatti lelőhelyet a kft. Márianosztra, másodsorban Nagybörzsöny, alternatív lehetőségként pedig Kóspallag önkormányzati területéről indított lejtaknákkal közelítené meg – olvasható a portálon.

Az MBFSZ nyilvántartásának 2020. január 1-jei állapota szerint a nagybörzsönyi Rózsabányához tartozó Rózsa-akna nemesfémércének összesített földtani vagyona 407 ezer tonna, ebből kitermelhető 326 ezer tonna, négy tömbben.

Az ércben tonnánként átlagosan 1,05 gramm arany és 27,51 gramm ezüst van.

A stratégiai fontosságú ásványi nyersanyagok koncessziók formájában történő kitermelését biztosító, állami ásványvagyon-gazdálkodás célja Nagybörzsöny esetében főleg az arany-, ezüsttartalmú ércesedés hasznosításának elősegítése. A nagybörzsönyi ércesedés ólom- és cinktartalma a jelenlegi ismeretek szerint egyelőre járulékos jelentőségű – olvasható az MBFSZ értékelésében.

A dokumentum a tervezett bányászat megindításának közvetlen előnyeként a földtani, ásványi nyersanyag szempontú adatszolgáltatást, valamint a bányajáradék megfizetését jelöli meg, és azt, hogy az állam tulajdonában lévő, majd a járulék megfizetésével a bányavállalkozó tulajdonába kerülő ásványkincs megfelelő módon hasznosulhat. Ahhoz azonban – szögezi le –, hogy a vizsgálati területen az aranyra és ezüstre összesített 407 ezer tonna földtani és 326 ezer tonna kitermelhető ércet növelni lehessen, további kutatásra van szükség. Ennek megtervezésére a szolgálat által készített érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálat a koncessziós eljárás keretei között alapot ad. Jelen információk alapján egyelőre nem tervezhető meg a termelés.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció (Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.