időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Konténerekbe zárják a napenergiát

Magyar Nemzet
2021.09.01. 15:20 2021.09.01. 15:31
Konténerekbe zárják a napenergiát

Tavaly a magyarországi villamosenergia-termelés csaknem 15 százaléka származott megújuló forrásból. Az E.On Hungária szolgáltatási területén négy év alatt húszszorosára nőtt a hálózatra csatlakoztatott naperőműparkok összteljesítménye, a trend pedig folytatódik. A meglévő hálózatot azonban eredetileg arra tervezték, hogy az erőművekben termelt áram eljusson az ügyfelekhez, így a szolgáltatóknak kihívást jelent, hogy napjainkban egyre több ügyfél áramot is termel. Erre a kihívásra az E.On Hungária az Európai Unióban is egyedülálló megoldással válaszolt: akkumulátoros, mobil energiatárolókat tesztelt és helyezett üzembe két helyszínen.

Az első, ötszáz kW teljesítményű, 1200 kWh-s kapacitású energiatárolót az EU támogatásával, összesen 3,8 millárd forintból az IElectrix projekt keretében Zánkán helyezték üzembe. A közelmúltban pedig a Tolna megyei Dúzson adtak át egy 250 kW teljesítményű, ötszáz kWh-s kapacitású berendezést. Az IElectrix a Horizont 2020, az unió legnagyobb kutatási és innovációs programjának része.

Dúzs és környéke földrajzi adottságok szempontjából ideális naperőműves rendszerek telepítésére. A hálózaton két nagyobb naperőmű is működik, a megújuló energiaforrások további bővítése azonban a rendelkezésre álló szabad hálózati kapacitás hiánya miatt lelassult. A mobil akkumulátoros tárolók éppen erre adnak választ: hozzájárulnak, hogy még több megújuló energiaforrást kapcsoljanak a hálózatra a jövőben anélkül, hogy azok feszültségproblémákat okoznának.

Az energiatárolók költsége akár nyolcvan százalékkal is alacsonyabb lehet, mint egy hagyományos hálózatbővítésé.

Utóbbi ráadásul több évig is tarthat, a tárolók telepítése viszont egyszerűbb, gyorsabb. A Dúzson és Zánkán átadott energiatárolók szükség esetén könnyen szállíthatók, telepíthetők és beüzemelhetők, így később akár át is helyezhetők más helyszínekre, az igényeknek megfelelően.

Borítókép: E.On Hungária

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.