Ösztönözné az Európai Unió a képzett munkavállalók bevándorlását

Magyarország álláspontja szerint az EU-s agyelszívás a szegényebb országokból újabb migrációs hullámokhoz vezethet.

Nagy Kristóf
2021. 09. 19. 6:55
COVID-19 - LIEGE HOSPITAL
COVID-19-LIEGE HOSPITAL Fotó: MARTIN BERTRAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Unión kívüli országból érkező, magasan képzett munkavállalók alkalmazásának feltételein könnyítő javaslatot. A harmadik országból érkezők alkalmazásához szükséges uniós kékkártya reformját még az állam- és kormányfőket tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia. Az unió a feltételek egyszerűsítésével az ismét megjelenő munkaerőhiányt orvosolná.

A felülvizsgált szabályok szerint a jelentkezőknek munkaszerződést vagy legalább hat hónapig érvényes munkáltatói ajánlatot kell bemutatniuk. Emellett bizonyítaniuk kell a végzettségüket vagy szakmai tudásukat. Bizonyos területeken megfelelő munkatapasztalattal is igazolni lehet a szaktudást. Idetartoznak egyebek mellett az informatikai vagy kommunikációs technológiák.

Jelenleg egyéves szerződés vagy egy évig érvényes munkaadói ajánlat szükséges az érintettek uniós munkavállalásához. A fizetésre vonatkozó határt az adott tagországban érvényes éves bruttó átlagfizetés legalább száz, legfeljebb százhatvan százalékára csökkentették. Korábban az alsó határ 150 százalék volt, felső határ nélkül.

A nemzetközi védelemben részesülők – például menekültek – is jelentkezhetnek kékkártyáért azzal a feltétellel, hogy azt nem abban a tagállamban teszik, ahol a menekült- vagy egyéb védett státust megkapták 

– olvasható a parlamenti tájékoztatásban. Bővül emellett a kedvezményezetteket és családtagjaikat megillető jogok köre. Az uniós kékkártya birtokosai a kártyát kiadó országban eltöltött legalább egy év után szabadon átköltözhetnek egy másik tagországba. Gyorsabb lesz a családegyesítési folyamat, és a családtagok is gyorsabban tudnak munkába állni, ha a reform megvalósul. 
 

Javier Moreno Sánchez jelentéstevő, az EP baloldali, szocialista frakciójának képviselője a legális bevándorlás fontosságát hangsúlyozta. – Mindent meg kell tennünk az Európába irányuló legális bevándorlás, legfőképpen pedig a földrész fejlődéséhez érdemben hozzájárulni képes, magasan képzett munkaerő érkezése érdekében. A vonzóbb és praktikusabb kártya jó kiegészítése lesz a nemzeti programoknak. Most azzal folytatjuk a munkát, hogy a kékkártyabirtokosokhoz hasonlóan a közepes és alacsony bérezésű szakmákban dolgozók is hozzájárulhassanak a társadalom jólétéhez – fogalmazott a spanyol politikus. A jelentést 556 szavazattal, 105 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.
 

Hidvégi Balázs független EP-képviselő felszólalásában erkölcstelennek nevezte a kékkártya reformtervét. A kormánypárti politikus szerint 

a képzett munkaerő elszívása a szegényebb országokból csak további gazdasági lemaradást okoz, ami újabb és újabb migrációs hullámokat gerjeszt. Ráadásul nem a tömeges bevándorlás az egyetlen megoldás a demográfiai és munkaerőgondokra. 

Magyarország a családok támogatását és a gyermekvállalás ösztönzését képviseli. Hozzátette: a bevándorlásról nemzeti hatáskörben kell dönteni, így elfogadhatatlan Brüsszel jogköreinek szélesítése.

Borítókép: AFP/Martin Bertrand/Hans Lucas

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.