Sokba kerülhet a politikai válság

Románia adósbesorolási leminősítéséhez vezethet a bukaresti politikai válság, amely miatt a helyreállítási terv is veszélybe kerülhet. A nemzetközi és a romániai gazdasági szereplők fokozódó aggodalommal tekintenek a romániai kormánykoalíció széthullásának valószínűsíthető következményeire.

2021. 09. 15. 6:58
ROMANIA-POLITICS-GOVERNMENT-CITU Fotó: DANIEL MIHAILESCU
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos helyreállítási terv (PNRR) uniós elfogadására, valamint Románia adósbesorolására is negatív hatással lehet a körvonalazódó kormányválság, jelezte a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet legutóbbi elemzése. Késnek a koalíció kormányprogramban megfogalmazott ambiciózus reformjai, a politikai ingatagság a pénzügyi politikák stabilizálására tett törekvéseket is ellehetlenítheti, márpedig ezek létfontosságúak a BBB mínusz besorolás kilátásának rendezéséhez, fogalmaznak az intézet szakemberei.

Mint ismeretes, szeptember 7-én Dan Barna kormányfőhelyettes és a kormánykoalíció egyik tagja, az USR–PLUS miniszterei benyújtották lemondásukat. Barna szerint nincs alternatíva a jelenlegi kormánykoalícióra, de ragaszkodnak ahhoz, hogy Florin Cîțu miniszterelnököt más váltsa a kabinet élén.

A Fitch nem bízik abban, hogy egy esetleges kisebbségi liberális kormány vagy egy új szociáldemokrata kabinet képes, illetve kész lenne politikai szempontból kényes reformokat végigvinni az egészségügy, a bérpolitika, a nyugdíjak és az igazságszolgáltatás terén.

– Emiatt tovább késhet a PNRR európai bizottsági jóváhagyása, amelyet a kormány eredetileg szeptember végére valószínűsített – figyelmeztet a hitelminősítő. A kibocsátott dokumentumban utalnak a költségvetési hiány visszaszorításának szükségességére is, és úgy értékelik, e tekintetben is jelentősen romlottak a kilátások, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban a kormány tett előrelépéseket ezen a téren. Arra is figyelmeztetnek, hogy ha a hosszú távú fiskális kihívások mélyebb reformok nélkül maradnak, nőnek a költségvetési és külső kockázatok. A pozitív hitelminősítéshez ugyanakkor bízni kellene abban, hogy a hatóságok hiteles költségvetési terveket ültetnek gyakorlatba, amelyek középtávon képesek stabilizálni az államadósságot. – A reformok terén tett előrelépések elmaradása egyértelműen negatív hitelminősítéshez vezethet – vetíti előre a Fitch Rating, amely előreláthatóan október 22-én bocsát ki újabb jelentést Románia besorolásáról. A keleti szomszéd adósosztályzata a Fitchnél jelenleg BBB mínusz, ami a befektetésre ajánlott kategória legalacsonyabb szintjének számít.

A belföldi üzleti szférát is aggodalommal tölti el a romániai politikai válság. A Romanian Business Leaders több mint kétszáz vállalkozó nevében kérte Klaus Johannis államfőtől, tegyen meg mindent a stabilitás újrateremtése érdekében. 

– Egy soha nem látott gazdasági nehézségekkel tarkított év és a 2020-as választások után az üzleti szféra és az egész társadalom négy év politikai nyugalomban reménykedett, ami alatt erőfeszítéseinket a gazdasági építkezésre és a közigazgatási reformokra összpontosíthatjuk – áll az üzletemberek nyílt levelében.

A dokumentumból az is kiderül, hogy az üzleti szféra legfőbb várakozásai között szerepelt a PNRR megfelelő módon való gyakorlatba ültetése, a bürokrácia felszámolása, a közigazgatás digitalizációja, az oktatási rendszer korszerűsítése, valamint a koronavírus-járvány hatékony kezelése. Az aláírók elhúzódó politikai válságra számítanak, ami miatt „semmi fenntarthatót nem lehet építeni”.

Borítókép: nan miért fognia a fejét Florin Cițu miniszterelnöknek. Fotó: Europress/AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.