Szigorúan ellenőrzött játszóterek

Amíg nincs hideg, kellemetlen időjárás, a gyermekek – főleg az óvodai, kisiskoláscsoportok – előszeretettel látogatják a játszótereket. Az óvatosságra szeptemberben, októberben is szükség van, talán még fokozottabban is, mint nyáron.

Horváth Éva
2021. 09. 27. 7:07
Csepel Játszótér átadás Tejút u 2. Fotó Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen szülő vagy pedagógus sem lehet elég óvatos akkor, amikor a gyermekek az egészségüket veszélyeztető helyzetbe kerülnek. Amikor pedig már megtörtént a baj, elkezdődik a felelősségre vonás, a fogyasztóvédelmi eljárás vagy akár más jogi procedúra. A bajt elkerülendő a játszóterekre, az ott található eszközökre ma már szigorú minőségvédelmi előírásokat tartalmazó szabványok érvényesek, azt pedig, hogy ezeknek folyamatosan megfelelnek-e a játszóeszközök, rendszeresen ellenőrizni kell. Egy baleset vagy bizonyítható fertőzés esetén a felelősség elsősorban nem a szülőt vagy a pedagógust, hanem az üzemeltetőt terheli, ha elhanyagolta az esedékes időszakos ellenőrzést vagy a karbantartást. 

Felülvizsgálat 
háromévente

A szülők, pedagógusok gyakran elkövetik azt a hibát, hogy úgy gondolják, az a játszótéri eszköz, amit a bölcsődék, óvodák, iskolák vagy önkormányzatok működtetnek, nem jelenthet balesetveszélyt az ott játszó gyermeknek.

A játszóeszközöknél olyan veszélyforrásokkal kell szembenézni, mint például a fa korhadásából eredő instabilitás. A nem megfelelő karbantartás vagy éppen a karbantartás hiánya miatt alakulhatnak ki a fej, ujj, láb, nyak beszorulására alkalmas helyek, beakadhat a ruha, kiálló, éles helyek keletkezhetnek vagy már eleve alacsonyak a korlátok és mellvédek, hiányos a szerkezet, esetleg átfedik egymást az esési és szabad terek – sorolta érdeklődésünkre Horváth László, az AGMI Anyagvizsgáló és Minőség-ellenőrző Zrt. irodavezető szakértője. A játszótéri játékokat, éppen ezen veszélyek kivédése érdekében, háromévente ellenőrzik az arra kijelölt, kormányzati engedéllyel rendelkező szervezetek, amelyekből hazánkban mintegy tucatnyi működik. A mászókák, hinták és egyéb eszközök felülvizsgálatát a játszótér tulajdonosának, működtetőjének kérelmeznie kell a kijelölt szervezettől. A vizsgálat ára azonban nem egységes, így célszerű több szervezettől is ajánlatot kérni és az alapján dönteni – tanácsolja a szakember.

A régi idők játszóterinek építményei közül néhány még megmaradt, ám a helyüket egyre több újdonság veszi át    Fotó: Teknős Miklós

A fogyasztóvédelmi 
hatóság is résen van

A játszótér kötelező felülvizsgálatát ezek után a területileg illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága szúrópróbaszerűen ellenőrzi. Ahol nem végezték el a három évenkénti felülvizsgálatot, a tulajdonost, működtetőt a hatóság határozatban szólítja fel annak pótlására, amelyre határidőt is megszab. Amennyiben az érintett ezt nem tarja be, hatósági bírságra számíthat.
A hajdani játszóterek eszközei mászókái közül több a mai napig használatos. Így például a mókuskerék vagy a mérleghinta – tudtuk meg Horváth Lászlótól –, ugyanakkor akadnak olyanok is, mint az egykori rakéta és a földgömb, amelyeket éppen a nem megfelelő biztonsági adottságok miatt lebontottak vagy átalakítottak a hatályos szabványoknak megfelelően. A játszóeszközök esetében a szakember egy érdekes minősítési szempontra is felhívta a figyelmünket: a „nehezen megközelíthető játszóeszközök” kategóriájára. Ebbe a körbe azok az eszközök tartoznak, amelyekre a tervező valamilyen módon megnehezíti a feljutást. A kevésbé ügyes gyermekek ezekre az eszközökre segítség nélkül nem tudnak felmászni, ám a jelzés szerint számukra ezek használata nem is ajánlott. Ezzel a kitétellel csökkenhet a balesetveszély. Mint a szakértő jelezte, ezen játszóeszközök használatát korábban életkorhoz kötötték, ám az egyes korcsoportokon belül is megfigyelhető eltérő fejlődési folyamatok miatt a mai módszer alkalmasabbnak bizonyul. 

Kiemelt biztonsági előírások vonatkoznak egyes hintákra is, amelyek betartását viszont szinte lehetetlen ellenőrizni. 

Hiába írják ki a játszóterek működtetői, hogy tilos állva hintázni, a gyermekek el sem olvassák, mások meg nem biztos, hogy figyelik – említi Horváth László a mindennapi tapasztalatokat.

Ősszel több 
a leselkedő veszély

Főként az időjárás-változás miatt, ősszel bővülhetnek a játszótereken a balesetet vagy fertőző betegséget okozó veszélyforrások. A hidegebb napokon az eső, a lehulló falevelek síkossága, a homokozók szennyezettsége fokozott figyelmet igényel a szülő, a pedagógus részéről. A jellemzően nagy fák alá épült homokozókban a macska- és a kutyaürülék mellett komoly fertőzésveszélyt hordozhatnak a madarak által szennyezett padok, kisasztalok, betonszegélyek is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.