A vadászatnak gazdasági szolgáltatónak kell lennie

A vadgazdálkodó segíthet a vadkárok és az invazív fajok – mosómedve, nyestkutya vagy kanadai lúd – kezelésében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 03. 19:53
null
20210924 BUDAPEST HUNGEXPO Vadaszati vilagkiallitas egy a termeszettel c kiallitas sajtobejarasa havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paradox módon Székelyföldön a medvék elszaporodásának fő kárvallottja épp a nagytestű ragadozó addig, ameddig nem lehet legálisan vadászni rá – említett egy példát Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakintézményének igazgatója arról, hogy csakis tudományos alapokon lehetséges sikeresen megszervezni a vadászatot és a vadgazdálkodást. A Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet vezetője a távirati iroda szerint a budapesti Hungexpón, az Egy a természettel – Vadászati és természeti világkiállítás szombati, negyedik napján beszélt arról, hogy a vadállományok jobb kondícióban vannak azokon a területeken, amelyeken megtervezetten és ellenőrzött körülmények között folyik a vadászat.

Heltai Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a vadgazdálkodó segíteni tud a gazdáknak a vadkárok kezelésében, képes csökkenteni az állományt. – A vadászatnak szolgáltatónak kell lennie, fontos eszköznek az invazív fajok (például mosómedve, nyestkutya vagy kanadai lúd) állományának kezelésében – fűzte hozzá, utalva arra, hogy a problémákat ezen a területen is a vadászok veszik észre elsőként.

Kiemelte: a természetvédelem hagyományainak fontos része a vadászat és a vadgazdálkodás, a túzok védelme például csakis ragadozógazdálkodás segítségével oldható meg. – Az élőhelyek millió hektárjai tűnnek el, a biológiai sokféleség csökken, egyes állományok pedig túlszaporodnak. Ilyen körülmények között a vadászatot általános bűnbaknak kikiáltani hibás megközelítés – összegezte a szakértő. A hallgatók soraiból érkezett kérdésre, hogy hogyan lehetne szélesebb tömegek előtt megnyitni a vadászat világát, Heltai Miklós azt mondta, őszinteségre van szükség.

– Ki kell mondani azt, hogy „vadászni akarok”, mert aki azt állítja, hogy pusztán a természet megborult egyensúlyát kívánja helyreállítani, az ferdít – fogalmazott.

Borítókép: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.