Legális a gázszerződés az uniós képviselő szerint

– Semmi illegális, semmi, ami az európai uniós irányelvek ellen menne, nincs a magyar–orosz gázszerződésben − jelentette ki Josep Borrell.

2021. 10. 13. 9:15
null
BELGIUM-EU-POLITICS-DIPLOMACY Fotó: JOHN THYS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Semmi illegális, semmi, ami az európai uniós irányelvek ellen menne, nincs a magyar–orosz gázszerződésben tudomásom szerint − jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős képviselője kijevi látogatásakor a Reuters hírügynökségnek. Borrell az Ukrajna–EU konferencia után azt is elmondta, hogy a tagállamok szabadon köthetnek kétoldalú egyezményeket.

Mindezt arra reflektálva jelentette ki, hogy az október 1-jén életbe lépett hosszú távú gázszerződés miatt Kijev az Európai Unióhoz fordult az ügylet kivizsgálását kérve. Az ukrán álláspont szerint jogellenes, hogy az új szállítási útvonal megkerüli az országukat. A Reuters írása szerint Kijev most a nyugati szövetségesere gyakorol nyomást, hogy azok büntessék Moszkvát, amiért az Ukrajna szerint fegyverként használja a gázellátást Európa ellen.

A találkozón (amelyről bővebb beszámoló itt olvasható) az uniós országok vezetői kijelentették, hogy segítenek Ukrajnának abban, hogy biztos gázellátáshoz jusson a télen, egyszersmind megvédik az orosz import csökkenésétől.

Borítókép: John Thys

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.