Életszerű szabályozást kap az otthoni munkavégzés

A jelenlegi szabályozás kiegészülne a részben otthonról végzett munkával, de rendeződhet a költségtérítés körüli vita is.

Nagy Kristóf
2021. 11. 24. 16:20
null
Matolcsy cikkhez Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végleges szabályozást kap az otthoni munkavégzés. Az Országgyűlés hamarosan dönt az átfogó, veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatról, amely sok más terület mellett a home office szabályokat is állandósítja, felváltva az átmeneti, veszélyhelyzettel összefüggő kormányrendeletben foglaltakat.

A törvénytervezet kiterjesztené a csak részben otthonról végzett munkára is a távmunka szabályait. A kiegészítés rendkívül fontos, mivel a munka törvénykönyve (MT) jelenleg csak a kizárólag otthonról végzett munkát tekinti távmunkának 

– hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group. A javaslat ezzel az új fogalommal orvosolná a rendkívül rugalmatlan távmunkavégzés-szabályozást, amelynek az alkalmazása korábban több akadályt gördített az otthoni munkavégzés elé. Az MT mellett módosítanák a munkavédelmi előírásokat is. 

Külön munkavédelmi szabályokat vezetnének be a kizárólag informatikai eszközön végzett otthoni munkára és az egyéb otthonról végzett munkára vonatkozóan. 

Ez rendkívül előremutató lépés a Niveus szerint. A kizárólag informatikai eszközön végzett otthoni munka jelentősen csökkenti a munkáltató felelősségét a biztonságos munkavégzés feltételeinek kialakításában. 

A munkáltató így már csak azért felelne, hogy a munkavállalót tájékoztassa a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos teendőkről.

A munkavállalónak pedig a munkáltató tájékoztatását figyelembe véve magának kell kiválasztania a munkavégzésre alkalmas helyet.

Szintén üdvözlendő a szakértők szerint, hogy az otthonról dolgozó munkavállalóknak adómentesen adható, szabadon felhasználható költségtérítést is véglegesíti a törvényjavaslat. 

A veszélyhelyzet megszűnését követően is lehetőség lesz arra, hogy a legalább részben otthonról dolgozó munkavállalók részére adómentesen adhasson költségtérítést a munkáltató a minimálbér tíz százalékáig. 

Ez jövőre legfeljebb húszezer forint lesz havonta. A tervezet egyértelművé teszi azt is, hogy a költségtérítés a felek megállapodásán alapul, így pont kerülne annak a vitának is a végére, hogy a munkavállaló kérheti-e egyoldalúan a költségtérítést. A Niveus értékelése szerint a tervezettel a távmunka életszerű és korszerű szabályozást kapna.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.