időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Elijesztette a külföldi lakásvásárlókat a Covid-19 és a brexit

Magyar Nemzet
2021.11.11. 10:40 2021.11.11. 12:49
Elijesztette a külföldi lakásvásárlókat a Covid-19 és a brexit

Tavaly 40 százalékkal kevesebb külföldi vásárolt ingatlant 2019-hez képest Magyarországon. Ennek oka egyrészt a Covid–19 járványhoz köthető óvatosság és bizonytalanság volt, másrészt a brexit hatása – mutatott rá az Ingatlan.com. Bár idén már a Németországból, Hollandiából érkező kereslet nőtt, a külföldi érdeklődések száma összességében visszaesett.  

A külföldi vásárlások az idén sem érik el a 2019-es szintet, amikor a teljes ingatlanforgalom öt százalékát adták.

Az idén már több országból élénkült a kereslet, amit alátámasztanak a hivatalos statisztikák is. A németországi érdeklődők száma 2021-ben öt százalékkal nőtt, a többi országot nézve Hollandiából 15 százalékkal, Lengyelországból 33, Kínából pedig 26 százalékkal több érdeklődés érkezett a portálon meghirdetett ingatlanokra. 

Az Egyesült Királyságból jövő kereslet drasztikusan, 24 százalékkal csökkent. 

Ez részben a járvány miatti óvatosságnak, valamint a brexit hatásának tulajdonítható. Szintén csökkent az orosz és izraeli érdeklődők száma, ami a járványhatással magyarázható. Összességében a külföldiek által támasztott kereslet az idén sem tért vissza a pandémiát megelőző, 2019-es szintre.

Továbbra is kétsebességes a magyarországi lakáspiac, az új és használt lakóingatlanok ára eltérő pályán mozog. Előbbin látványos az élénkülés, utóbbi visszafogottabban indult újra a járvány után. A fővárosban az új lakások ára 13 százalékkal nőtt, miközben a használtaké csak 4,2 százalékkal emelkedett.

Már a korábbi hónapokban látható volt, hogy elválik egymástól a járvány utáni fellendülésben az új és használt lakások ára. Így a jövőben is kétsebességes maradhat a piac, miközben az árak felfelé tartanak, a külföldi vásárlók pedig egyelőre közel sem olyan aktívak, mint a járvány előtt.

A fővárosban felgyorsult az áremelkedés

A második negyedévben folytatódott az ingatlanárak növekedése, azonban a korábbi dinamika, úgy tűnik, megváltozott. Az előzetes adatok alapján éves összehasonlításban újra nyílni látszik az árolló, hiszen Budapest és a vidéki városok áremelkedésének üteme gyorsult, míg országos szinten és a községekben lassulás volt tapasztalható. Az Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Lakásárindexe alapján az OTP Ingatlanpont úgy látja, a járvány enyhülésével visszaállni látszik a korábbi évek ingatlanpiaci rendje. Feltételezhető emellett, hogy az építőipari alapanyagárak és a munkadíjak növekedése a főleg vidéken jellemző magánépítkezéseket sokkal nagyobb mértékben befolyásolta, mint a nagyberuházásokat.

Borítókép: A külföldről érkező ingatlanpiaci érdeklődők száma (Grafika: Ingatlan.com)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.