időjárás -2°C Timót 2022. January 24.
logo

Erősödik a dollár árfolyama

Fellegi Tamás Péter
2021.11.30. 06:44 2021.11.30. 07:58
Erősödik a dollár árfolyama

A már fél éve tartó, az euróhoz viszonyított erősödő trend felgyorsult a dollár esetében. Ennek legfőbb oka a várható amerikai kamatemelés, azonban lehet, hogy az Európai Központi Bank is erre az útra tér, és akkor változhat az irány.

A dollár árfolyama legutóbb 2020 márciusában szaladt fel a mostani magas szintre az euróval szemben. Ez a járvány kitörése miatti pánik időszaka volt, amikor a részvényárak meredeken estek, a dollár pedig menedékdevizává vált rövid időre. A piacok azonban hamar megnyugodtak, és a dollár is visszaesett, ami év végéig csaknem 15 százalékos gyengülést jelentett. Ezt követően egy sávban mozgott az árfolyam, de az év közepe óta egyre hevesebb dollárerősödés tapasztalható.

A folyamat oka nagyjából nyomon követhető: a magas infláció megjelenését követően az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már jelezte, hogy készül a monetáris szigorításra, legalábbis az eszközvásárlási program kivezetését hajlandó megkezdeni. Akkor a kamatemelés szóba se került, de közben az Európai Központi Bank (EKB) még tudomást sem akart venni az inflációról. A különbséget érzékelve a befektetők a dollár felé fordultak, hisz arra lehetett következtetni, hogy kamatemelésre is előbb fog sor kerülni az amerikai deviza esetében, és ennek megfelelően az amerikai állampapírhozamok is emelkedni kezdtek, vagyis vonzóbb lett a dollárban való befektetés.

Október végén, november elején a Fed sokkal komolyabb veszélynek értékelte már az inflációt, mint korábban, 

és az eszközvásárlási program kivezetésének megkezdésével egyidejűleg szóba került a kamatemelési ciklus kezdetének előrehozatala is. A helyzetet könnyítette, hogy közben Jerome Powell Fed-elnök mandátumát a következő ciklusra meghosszabbították, így könnyebben tervezhet hosszabb távra. A befektetőknek így már belátható közelségbe kerülhetett az amerikai kamatemelési ciklus, ráadásul most már összességében jóval nagyobb emelést várnak, mint korábban. Eközben az EKB eddig nem adott olyan jelzést, hogy akárcsak gondolkozna kamatemelésen. A dollár így érthetően meredek raliba kezdett.

A helyzet azonban könnyen változhat, mivel csütörtökön megjelent a német inflációs adat, ami ijesztően magas volt. 

Valószínűleg ezután már nem teheti meg az EKB, hogy nem veszi komolyan az inflációt, 

így nem zárható ki, hogy ott is jön a gyorsítás. Erről azonban csak az EKB decemberi kamatdöntése után lehet majd többet tudni, akkor következhet újabb erős mozgás a dollár árfolyamában, bármelyik irányban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)