Jövőre elsőként indul űrmérnök mesterszak a BME-n

A következő év szeptemberétől speciális szakembereket oktató űrmérnök és építmény-informatika mesterképzést indít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely a műszaki és informatikai képzési terület népszerűségének további növekedésére számít.

Magyar Nemzet
2021. 11. 24. 11:42
Van Horn, 2021. oktber 13. A Blue Origin amerikai ripari vllalat ltal videofelvtelrl ksztett s kzreadott kpen a cg New Shepard rraktja a fedlzetn a Star Trek amerikai tvsorozat Kirk kapitnyt alakt William Shatner 90 ves kanadai sznsszel, Chris Boshuizennel, a NASA volt mrnkvel, Audrey Powersszel, a Blue Origin kldetsekrt s replsi mveletekrt felels alelnkvel s Glen de Vriesszel, a Medidata Solutions amerikai szoftvercg trsalaptjval elindul mintegy 10 perces tjra a vilgr peremig a texasi Van Horn kzelben lv rkikt kilvllsrl 2021. oktber 13-n. Az rhaj kapszulja ksbb sikeresen visszatrt a Fldre. Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Blue Origin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 26-án, pénteken online nyílt napok programsorozaton mutatkoznak be az új képzések a műszaki egyetemen, ahol nyolc karon, 25 alapszakon és 38 mesterszakon tanulhatnak a hallgatók műszaki, informatikai természettudományi, gazdasági és társadalomtudományi tantárgyakat – közölte lapunkkal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), ahová 2021-ben közel 102 ezren jelentkeztek a különféle képzésekre.

Felhívták a figyelmet, hogy az országban elsőként jövő szeptembertől indítják el az űrmérnököket kiképző mesterszakot. 

Az öt műegyetemi kar együttműködésével hazánkban elsőként 2022-ben induló űrmérnök mesterképzés izgalmasnak ígérkezik, amelynek során a hallgatók űripari projektekbe kapcsolódhatnak be akár az egyetemen, akár az ipari partnereknél. 

– A megszerzett tudást mind a hazai, mind a nemzetközi űrszektorban kamatoztathatják, azok pedig, akik a kutatási területen emelkednek ki, akár doktori (PhD) képzésen is folytathatják tanulmányaikat – emelte ki az egyetem.  

Már nem olyan távoli az űripari tevékenység a magyar szakembereknek sem Fotó: Bill Ingalls

– Számítunk arra, hogy 2022-ben a gazdasági mellett a műszaki és az informatikai képzési területet választó jelentkezők száma is növekedni fog, akárcsak a természettudományi képzési területen. Amiatt is, mert 

a Műegyetemen olyan szakembereket képzünk, akik nemcsak most, hanem tíz–húsz év múlva is alkalmasak lesznek a kor problémáinak megoldására 

– fogalmazott Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese.

Arra is kitértek, hogy például az angol nyelvű építmény-informatikai mérnökképzéssel hiánypótló és az építőiparban is teret nyerő digitalizációt középpontba helyező programmal reagálnak az igényekre. A tájékoztatás szerint a végzős hallgatók az épített környezettel és létesítményekkel kapcsolatos kihívások informatikai, valamint építőmérnöki tudást igénylő problémáinak megoldására is alkalmassá válnak.

A Felvi.hu adataiból kiderül: a műszaki területre jelentkezők egyharmada a Műegyetemet választja első helyen, a növekvő népszerűséget az is magyarázza, hogy 

a BME-n végzettek kezdő fizetése tíz százalékkal magasabb a szektorban tapasztalt átlaghoz képest. 

Sőt, az intézmény adatai szerint az egyes mesterszakok végzett diákjai hamar elérhetik akár a havi egymillió forintos átlagot is a bérekben. A négy legnépszerűbb szaknak az építészmérnöki, a gépészmérnöki, a mechatronikai mérnöki és a villamosmérnöki képzések bizonyulnak.

 

Borítókép: a Blue Origin amerikai űripari vállalat videofelvétele a texasi Van Horn közelében lévő űrkikötő kilövelléséről  (Fotó: MTI/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.