Készülhetünk az óriási napelemes pályázatra

Egy hónap múlva nyújthatók be a pályázatok az eddigi legnagyobb napelemes támogatási kiírásra, amelyben több mint kétszázmil­liárd forint áll rendelkezésre. Már elérhetők a kivitelezők a hivatalos oldalon.

2021. 11. 06. 10:35
null
20200507 Nyúl Napelem – körkép, Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél Mándi Zoltán napelem telepítő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld Fotó: Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású pályázat támogatja a magyar háztartásokat több mint kétszázmilliárd forinttal a napelemes és energiatakarékos, korszerű elektromos fűtési rendszerek kialakításában. A folyamatosan bővülő kivitelezői lista tegnap óta elérhető a hivatalos honlapon, már több mint hatszáz regisztrált vállalkozó közül lehet választani. A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban, első körben december 6-tól lehet beadni – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Bővült az érintettek köre

A Magyarország helyreállítási és ellenállóképességi terve részét képező pályázatnak köszönhetően

akár 35 ezer család rezsiterhei csökkenhetnek.

Az átlagjövedelem alatt kereső háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások válthatják ki. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke bruttó 2,9 millió forint, fűtés-korszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint. A jelentkezés feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosai 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4,85 millió forintot. A felhívás kiegészült a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) hatálya alá tartozó személyekkel is, így közülük is jogosultak pályázatot benyújtani a megjelölt jövedelemhatár alatt keresők. Az elbírálás pontozásos rendszer alapján történik, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket.

A magánszemélyek az első ütemben 2021. december 6. 17 óra és 2022. január 12. 18 óra között pályázhatnak. A benyújtás feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval, ez azonban nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását. A kivitelezői szerződés kizá­rólag akkor lép hatályba, ha a magánszemély valóban részesül is az igényelt támogatásból.

Nincs előzetes költség

A pályázat beadásához vagy elbírálásához semmilyen előzetes szolgáltatási díjat – akár kivitelezői felmérést, pályázatírói ügyintézést és hasonlókat – nem szükséges megfizetni. A kiírók így azt javasolják a pályázóknak, hogy a támogatási döntés előtti fizetési kötelezettségvállalások kapcsán körültekintően járjanak el. A kivitelezők a pályázat pozitív elbírálása esetén tarthatnak igényt előlegre, ám azt sem az igénylő magánszemély, hanem közvetlenül a támogató fizeti ki.

A kivitelezői lista és a pályázati felhívás a Napelem.pályázat.gov.hu oldalon érhető el. Az egyértelműsített, pontosított részvételi feltételek újabb garanciát biztosítanak ahhoz, hogy a támogatni kívánt kedvezményezettek élhessenek az energetikai korszerűsítés és a további rezsicsökkentés lehetőségével – emelte ki a tárca.

Saját áramtermelés, saját fűtés

Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítésére, illetve ugyanerre, de kiegészítve elektromos, hőszivattyús fűtési rendszerrel, villamosenergia-tároló beépítésével és nyílászáró cseréjével. Nem kérhető támogatás teljes társasház korszerűsítésére, így társasház esetében a lakástulajdonosok külön-külön, egyedileg pályázhatnak saját ingatlanuk felújítására. Nem igényelhető a támogatás a hálózatra nem kapcsolódó, szigetüzemben működő napelemes rendszerek telepítésére, illetve talajra telepített napelemes rendszer kialakításához.

Már meglévő napelemes rendszer bővítésére, cseréjére, korszerűsítésére sem kérhető támogatás, kivéve akkor, ha az igénylés célja fűtés-korszerűsítés a támogatásban részesíthető kapacitáshatárig. Az is támogatható, ha fűtés-korszerűsítés igénylése esetén a hőszivattyút vagy a fűtőpanelek kapacitását növelnék, illetve korszerűbb típusra cserélnék. Nem lehet viszont már lecserélt fűtőpanelt nagyobb teljesítményűre cserélni, vagy már létesített napelem kapacitását növelni ennek a támogatásnak a keretében.

Viszont a pályázaton indulhat az is, aki a családi otthonteremtési programmal vagy az otthonfelújítási támogatással élt, de más célokra fordítja az ott lehívott összegeket.

Borítókép: Napelem-telepítés (Fotó: Nagy Gábor/Kisalföld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.