Kisegíthetjük Ausztriát földgázzal

A magyar ellátást nem veszélyeztetve, de szolidaritási alapon megfordítható a határkeresztezési pont iránya. Eddig nem érkezett segítségkérés a kormányhoz.

2021. 11. 16. 11:30
null
Hajdúszoboszló, 2020. január 8. A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–osztrák összekötő vezeték kétirányúsítására vonatkozó korábbi mentességet az Európai Bizottság felhívásának megfelelően felülvizsgálta, és az osztrák hatósággal koordinált döntésében jóváhagyta a két szállításirendszer-üzemeltető projektjavaslatát a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH).

Eszerint Magyarország a szolidaritási mechanizmus alapján biztosít lehetőséget földgázkiszállításra Ausztria irányába.

A magyar és az osztrák fél által előkészített és a MEKH által határozatban jóváhagyott projektjavaslat szerint a mosonmagyaróvári határkeresztező ponton akkor lehetséges kiszállítás, ha Ausztria – az ország biztonságos földgázellátásának esetleges zavara esetén – szolidaritási kéréssel fordul Magyarországhoz. A maximális óránkénti 214 360 kWh gázmennyiség kiszállítása is csak akkor történhet meg, ha az adott gáznapon a magyar belföldi földgázfogyasztás nem haladja meg a 643 080 000 kWh szintet és Magyarország területén a gáznapi középhőmérséklet magasabb, mint –4 Celsius-fok.

Egy korábbi sajtó-háttérbeszélgetésen a Magyar Nemzet kérdésére reagálva Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár elmondta, eddig nem érkezett szolidaritás alapú kérés a szomszédos országoktól Magyarországhoz. Emlékezetes: amikor 2009 januárjában az orosz–ukrán gázvita eredményeként megszűnt a gázszállítás Európa felé, hazánk segített Szerbiának. Azonban az államtitkár szerint ma már egészen más a helyzet, sokkal sűrűbb a gázvezeték-infrastruktúra és az ellátási útvonalak is sokszínűbbek, mint 11 évvel ezelőtt. Emiatt kisebb az esély arra, hogy segítséget kellene nyújtani a szomszédos országoknak.

A mosonmagyaróvári határkeresztezési pont eredetileg osztrák–magyar egyirányú csővezetékként épült, de a földgázrendszer fizikailag képes a kétirányú földgázszállításra is további fejlesztés és infrastrukturális beruházás nélkül, ami megfelel a legkisebb költség elvének. Az osztrák fél kérésére, a szolidaritási mechanizmus alapján kiszállított földgáz ugyanakkor nem hozható kapacitáskereskedelmi forgalomba.

A projektjavaslatot jóváhagyó határozatot a MEKH a jogszabályi előírásoknak megfelelően megküldte az Energiaszabályozók Európai Uniós Ügynökségének (ACER) és az Európai Bizottságnak. Az ACER három hónapon belül véleményt nyilvánít a határozatról, ezt követően pedig a bizottságnak négy hónap áll a rendelkezésére, hogy a döntéssel kapcsolatban módosításokat kérjen.

Borítókép: Illusztráció. A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. (Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.