Kompenzációt kérnek az osztrák szállodások

Elkerülnék az iparági pánikhangulatot, ezért a frissen bevezetett szigorításokra válaszul az osztrák szállodaszövetség a veszteségek kompenzálását követeli a szövetségi kormánytól és az ­Európai Bizottságtól. Nyugati szomszédunknál az oltatlan vendégek fogyasztását korlátozták a vendéglátóhelyeken.

2021. 11. 09. 7:28
++ THEMENBILD ++ CORONA:  ÖFFNUNGEN / GASTRONOMIE
AUSTRIA-HEALTH-VIRUS-GASTRONOMY-RESTAURANTS-OPENING Fotó: BARBARA GINDL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jelentősen megugrott az osztrák lakosság kedve a vakcinák felvétele iránt, miután hétfőtől szövetségi szinten szigorítottak a járványügyi védekezésen, azaz lényegében a koronavírus elleni oltással nem rendelkezők Ausztria-szerte kiszorultak a kulturális és turisztikai szolgáltatásokból, és nem vehetnek részt rendezvényeken. Sajtóinformációk szerint az egyes oltóközpontokban az elmúlt napokban a szeptemberi és októberi átlaghoz képest megötszöröződött az oltásra jelentkezők száma. Múlt szombaton például 32 ezren vették fel az oltást, egyharmaduk első körös volt – jelezte lapunknak Kovács Balázs, a GD Consulting tanácsadó cég vezetője azzal kapcsolatban, hogy korábban bejelentették: november 8-tól csak az úgynevezett 2G szabály szerint működhetnek tovább a turisztikai szolgáltatók is. Ez azt jelenti, hogy Ausztriában már csak oltási igazolással vagy az elmúlt fél évben a betegségből kigyógyult státust igazoló védettségi igazolvánnyal – a „zöld passzussal” – lehet belépni a vendéglátó- és szálláshelyekre, kávézókba, cukrászdákba, továbbá többek között a masszázs- és fodrászszalonokba. Az egészségügyi létesítmények, a zárt terű kereskedelmi egységek mellett mostantól az egyéb közforgalmú helyeken is – például könyvtárak, múzeumok – kötelező lesz az FFP2 maszk viselése.

Úgy tudjuk, hogy a beutazási szabályokat nem érintik a frissen bejelentett intézkedések, ugyanakkor aki turisztikai célból érkezik Ausztriába, mindenképpen azzal számoljon, hogy a friss PCR-teszt önmagában már nem lesz elegendő a szolgáltatások igénybevételéhez

– hívta fel a figyelmet Kovács Balázs, aki korábban hazánk bécsi külképviseletét vezette. Miközben ugyanis érthető a fokozott biztonsági intézkedés, az osztrák szállodaszövetség már aggódik, bár belátják, hogy a 2G szabály bevezetése szükséges és elkerülhetetlen megoldás volt a mintegy 63 százalékban immunizált osztrák lakosság szempontjából.

Kovács Balázs azt mondta, ezzel együtt a hotelüzemeltetők képviselői nagyon nehéz téli turisztikai szezonra számítanak. Ezért felszólították az osztrák szövetségi kormányt és az Európai Bizottságot, hogy legyenek szolidárisak, s tegyenek meg mindent a sokat szenvedett turisztikai ágazat veszteségeinek kompenzálása érdekében. – Javaslatként az – átmenetileg bevezetett – csökkentett ágazati áfakulcs fenntartását és kormányzati védőernyő részeként a támogatási konstrukciók további biztosítását fogalmazták meg minimumelvárásként – magyarázta a szakértő, jelezve, hogy

az osztrák szállodaszövetség szerint egyértelmű, hogy a turizmus szempontjából még korántsem ért véget a válság, ezért van szükség a védőpajzs gyors felállítására.

­Augusztusban még minden korábbi rekordot megdöntött a belföldi – főként vidéki – turizmus Ausztriában, amikor a forgalom elérte a 20,66 millió vendég­éjszakát. Ez az adat 2,3 százalékkal volt magasabb, mint a korábbi csúcs, amelyet 2019 nyarának utolsó hónapjában rögzítettek. A kimagasló vendégforgalom harmadát a belföldi vendégek, kétharmadát a külföldiek adták, Németországból például 25 százalékkal többen érkeztek. A tavalyi téli szezont szinte teljesen elkaszálta a járvány miatti bezárkózás Ausztriában, így idén egyelőre nem tudják megjósolni, milyen veszteségekkel számolhatnak a cégek.

Borítókép: Osztrák vendéglátósok beszélgetnek egy salzburgi étterem üres teraszán (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.