A korábban vártnál tovább tart a turizmus kilábalása

A déli vagy mediterrán desztinációkban a vendégek száma meghaladta a válság előtti időszakot, ­míg a csendes-óceáni térségben volt, ahol gyakorlatilag nem utaztak.

2021. 12. 03. 10:50
Abbázia, 2020. június 30. Fürdőző turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. június 30-án. Zágráb múlt héten szigorított beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, ezért a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi válság van a turizmusban – közölte az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO), amely mintegy kétmilliárd dollárra (1,8 milliárd euróra) becsüli azt a veszteséget, amelytől idén elesett a szektor a koronavírus-járvány miatt. A szervezet éves közgyűlésén elhangzott, hogy ez ugyanakkora mínusz, mint amekkora hiányt jegyeztek tavaly a szolgáltatók.

Az előrejelzések szerint a kilábalás viszont lassú lesz és törékeny, azaz nagymértékben kitett a külső hatásoknak, tekintettel például a legújabb utazási korlátozásokra, amit a koronavírus újabb változata, az omikron variáns miatt rendeltek el több országban.

Strand Szicíliában. Európán belül eltérő mértékben alakult az egyes úti célok látogatottsága Fotó: Magyar Nemzet

– A koronavírus-járvány világszerte továbbra is súlyosan érinti az idegenforgalmi ágazatot. A helyzet teljesen kiszámíthatatlan – állapította meg a világszervezet, megjegyezve, hogy a turizmust semmi sem védi a kockázatoktól, ez pedig gazdaságilag jelentős károkat okoz.

A mintegy 159 ország turisztikai vezetését összefogó UNWTO legújabban arra számít, hogy ebben az évben 25-30 százalékkal kevesebb turista utazik világszerte. Ugyanakkor a szakértők reménykednek abban, hogy 2022-ben gyorsul a talpra állás, és összességében jobb év lesz, mint az idei. 

A fellendülés ütemét a harmadik negyedévi fejlemények sejtetik: miközben egyes karibi szigeteken, a déli vagy mediterrán desztinációkban a vendégek száma megközelítette vagy meghaladta a válság előtti időszakot, ­Ázsiában és a csendes-óceáni térségben voltak olyan célpontok, ahol gyakorlatilag nem is utaztak.

Elnéptelenedett Bécs a jelenleg is érvényes lezárások miatt. Fotó: Lisa Leutner

Néhány országban már a bezárt üzletek működtetőinek támogatásáról tárgyalnak. 

Elsők között lépett Ausztria, ahol a kijárási korlátozás miatti bizonytalanság nagy kihívás elé állítja a turizmus területén tevékenykedő vállalkozásokat, nemkülönben a munkavállalókat. Ahogy arról Kovács Balázs korábbi bécsi turisztikai külképviselet-vezető lapunknak beszámolt, újabb speciális turisztikai mentőcsomagot jelentettek be. 

Az osztrák intézkedések kiterjednek a csökkentett munkaidős foglalkoztatásra kialakított Kurzarbeit-modell jövő március végéig történő meghosszabbítására, amelyhez rugalmas adminisztrációs kötelezettséget határoztak meg. A téli idényre felvett munkavállalók foglalkoztatásánál pedig bevezetik a szezonkezdési támogatást, amelynek keretében a frissen bejelentett dolgozók bérének és bérjárulékainak 65 százalékát a munkaügyi hivatal átvállalja. Emellett a legalább tíz hónapja a Kurzarbeit keretében foglalkoztatott munkavállalók nettó ötszáz eurós bónuszra lesznek jogosultak.

 

Borítókép: Fürdőző turisták a horvátországi Abbáziában Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.