Felkészült a vásárlási rohamra a hortobágyi halgazdaság

Felkészült a karácsonyi rohamra a hortobágyi halgazdaság: naponta több tíz tonna, feldolgozott, illetve élő halat szállítanak a boltokba a telelőtavakból – közölte a cég vezérigazgatója az MTI-vel.

Forrás: MTI2021. 12. 18. 8:18
FICSOR Attila
Hortobágy, 2021. december 1. Ficsor Attila halász egy megtermett, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Fényes-tóegység halastavából kifogott pikkelyes pontyot mutat. Az idén szokásosnál korábban, már szeptemberben megkezdõdött az õszi lehalászás. Az ország legnagyobb halgazdaságában karácsony elõtt annyi halat értékesítenek, mint az év többi részében összesen. Ezért 1500 tonna pontyot, amurt, busát és harcsát telepítenek át a tavakból a téli medencékbe. Naponta 8-10 vásárló keresi fel a céget és oxigénnel dúsított vizes tartályokban szállítják eladásra a halakat. A gazdaság évente körülbelül háromezer tonna halat értékesít, a felét a téli ünnepek alatt. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simon Károly elmondta: az idén egy hónappal korábban, már szeptemberben megkezdődött a téli lehalászás a 2800 hektár vízfelületű tavakból, december elejére az összes hal átkerült a telelőmedencékbe.

A hortobágyi halgazdaság Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata: az évente termelt 1500 tonna hal 80 százaléka ponty, mintegy 15 százaléka busa és amur, a többi ragadozó: harcsa, csuka és süllő

 – ismertette a vezérigazgató.

Hozzátette: a halak hatvan százalékát saját üzemükben dolgozzák fel és konyhakészen értékesítik, élő halat csak néhány üzletben értékesítenek, és a horgászatoknak adnak el, illetve kisebb mennyiségű növényevőt – amurt és busát – exportálnak Romániába.

Simon Károly felidézte, hogy a takarmányárak növekedése miatt tíz-húsz százalék közötti mértékben emelkedett az idén a halak ára, de nem tapasztalták, hogy emiatt kevesebb fogyna a karácsonyi időszakban.

Sokan az utolsó napokra hagyják a vásárlást, így hétvégétől karácsonyig komoly rohamra számítanak saját mintaboltjaikban és az áruházláncokban is – magyarázta a szakember.

Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a 120 embert foglalkoztató halgazdaság tavalyi árbevétele meghaladta az 1,2 milliárd forintot, idén is hasonló forgalomra számítanak.

Simon Károly szerint bár bővül a hazai halfogyasztás – a korábbi egy főre jutó éves 4,5 kilogrammról 6,7 kilogrammra – még mindig jelentősen elmarad az Európai Unió tagállamainak húsz kilogrammos átlagától.

Borítókép: Ficsor Attila halász egy megtermett, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Fényes-tóegység halastavából kifogott pikkelyes pontyot mutat (Fotó: MTVA/Oláh Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.