Gyengülő karanténrészvények a tőzsdén

Bő másfél éves felülteljesítés után most esni kezdett azoknak a részvényeknek az ára, amelyek a világméretű koronavírus-járvány első szakaszában jellemző kényszerű otthonlétből profitáltak.

Fellegi Tamás Péter
2021. 12. 06. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rég nem látott folyamatot figyelhettek meg a befektetők múlt héten a tőzsdén, elsősorban az amerikai piacokon: más szektorokhoz képest alulteljesítettek azok a cégek, esetenként iparágak, amelyek a járvány hatására tavaly átmenetileg megváltozott életformából profitáltak. A távmunka és általában a kényszerű otthonmaradás felértékelte például a konferenciabeszélgetéseket és az online oktatást megkönnyítő, hatékonnyá tévő alkalmazást kifejlesztő Zoom részvényét, de általában az internetes és technológiai papírok szárnyaltak az elmúlt másfél évben.

Jóllehet, Amerikában például Euró­pa különböző országaival szemben sokkal kevésbé korlátozták az emberek mozgását már a járvány második és harmadik hullámának idején is, a piac most döntött úgy, hogy bármi történhet, már nem tér vissza az állandó otthonülés időszaka. Az Egyesült Államokban már nyár végén felfutott a negyedik hullám, de szóba sem kerültek súlyosabb korlátozások, és miután nagy országról van szó, amelyet nem szabdalnak szét országhatárok, mint Európát, az utazásnak sincs semmi akadálya.

Ugyan csak tíz napja terjedt el a legújabb vírusvariáns híre, talán épp ez volt az, ami megerősítette azt a felismerést, hogy az Egyesült Államok, ha eddig sem döntött példátlanul szigorú lezárások mellett, ezután sem fogja megtenni. A Zoom részvénye a múlt héten 16 százalékkal gyengült, és egyéves mélypontot ért el, a tavaly októberi csúcs óta pedig immár hetven százalékkal apadt az árfolyama. Az Etsy nevű, online piacteret működtető cég, ahol főleg maszkokat vásároltak, ugyancsak kikerült az érdeklődés homlokteréből: húsz százalékot esett az elmúlt napokban, az ételkiszállítással foglalkozó DoorDash 16 százalékkal gyengült, de még a Netflix árfolyama is csökkent 9,5 százalékkal.

Az e-aláírás szoftvert készítő Docu­Sign csak múlt pénteken 42 százalékkal gyengült, miután a társaság negyedik negyedéves eredményére vonatkozó előrejelzés szerint a járványhatás sokkal hamarabb véget ért, mint amire számítottak, így termékeik iránt visszaesett a kereslet.

Volt néhány technológiai részvény, amelyek állták a sarat. Elsősorban az Apple, amelynek a termékei iránt nem csökken a kereslet, hisz azokat mindenhová magukkal viszik a felhasználók, leginkább az iPhone-t, de a cég jellemzően kis méretű laptopjait is. A HP részvénye egyenesen emelkedett is a múlt héten, mégpedig nyolc százalékkal, miután a cég vezérigazgatója jelezte, hogy erős keresletet észlelnek a laptopok iránt.

A gyengülő szegmensekből kiáramló pénz elsősorban a stabil osztalékhozamú részvények felé vette útját, miután az inflációs időszakban ezeket jóval vonzóbbnak tekintik, egyfajta menedékpapírokká válnak. Ugyancsak a stabil hozamú részvényeknek kedvez az a tény, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a tervek szerint felgyorsítja az eszközvásárlási program kivezetését, így elapad a piacra áramló fedezetlen pénz, amelynek összege novemberig hatalmas volt: havi 120 milliárd dollár. Miután ennek jelentős hányada a tőzsdére áramlott, a befektetők bíztak benne, hogy a növekedési részvényekre folyamatosan lesz kereslet. A pénz elapadásakor azonban ezeket a papírokat csak alacsonyabb értékeltség mellett veszik, kisebb kockázatot vállalva, így ilyenkor óhatatlanul csökken az árfolyamuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.