Kettévágta a kormány a nagy adókat

Hatalmas eredmény, hogy 2009 óta a kormány megfelezte a személyi jövedelemadó, a társasági adó és a munkáltatók adójának mértékét is – véli a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András szerint a folyamatos adócsökkentés is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években dinamikusan nőttek idehaza a keresetek. Az államtitkár figyelmeztetett: rettenetes veszélyt hordoz magában, hogy a baloldalon már a minimálbér megszüntetésének gondolata is felmerült.

Jakubász Tamás (MWH)
2021. 12. 18. 8:07
null
Zánkai Gyerektábor 20210816 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban megszavazta az Ország­gyűlés a 2022-es adótörvényeket, ezzel teljessé vált a jövő évi adózási kötelezettségeket megszabó keretrendszer.

– A következő évben 1500 milliárd forinttal csökkennek a közterhek

– mondta a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár felsorolásba kezdett: 2022 elején hatszázmilliárd forint személyi jövedelemadót kapnak vissza a családok, miközben a munkáltatók közterhe szintén majdnem ennyivel csökken. Az átlagbérig megszűnik a 25 évnél fiatalabbak személyi jövedelemadója, tízmilliárd marad a kisvállalkozási adó szerint adózóknál, vagyis a kivásoknál, és 150 milliárdot jelent jövőre, hogy a kisebb vállalkozások iparűzési adója legfeljebb egy százalék lehet. – A számokból jól látszik, hogy hatalmas adócsökkentés lesz a következő évben, az adó-visszatérítés pedig történelmi jelentőségű lépés – fogalmazott az államtitkár, aki ezután érdekes összehasonlítást mutatott be. A miniszterhelyettes ugyanis felelevenítette a tizenkét évvel ezelőtti adótáblákat.

A balliberális kormányzás utolsó szakaszában, 2009-ben a személyi jövedelemadó felső kulcsa 36 százalék volt, de az alsó kulcsot is 18 százalékban határozta meg az akkori törvényhozás, miközben a kisgyermeket nevelő családokat érdemben nem támogatták az szja szabályai.

– Ehhez képest ma 15 százalék a személyi jövedelemadó, ami az Európai Unió egyik legalacsonyabb mértéke, miközben már az egy gyermeket nevelők is számottevő kedvezménnyel számolhatnak

– mondta az államtitkár.

Tállai András – maradva a 2009-es viszonyoknál – áttért a vállalkozások közterheire. A balliberális időkben a vállalati nyereség adóterhei húsz százalékot tettek ki, ma – az EU-ban példátlan módon – kilenc százalék az elvonás. A munkáltatók terhei tizenkét éve 33,5 százalékot tettek ki, ami jövőre 13 százalékra csökken.

– Utóbbi közteher kevesebb mint a fele a Gyurcsány-kormány idején alkalmazottnak. Nem véletlen, hogy akkor hatalmas volt a munkanélküliség és a feketegazdaság. Ma viszont munkaerőhiány van, és a világ számos pontjáról jönnek ide adószakemberek azért, hogy tanulmányozzák a feketegazdaság ellen létrehozott és nagy hatékonysággal működő magyar adóellenőrzési módszereket

– fogalmazott a miniszterhelyettes. Majd hozzátette: a bérek dinamikus emelkedéséhez is nagyban hozzájárult az adók folyamatos csökkentése.

Utóbbi kapcsán kikértük Tállai András véleményét arról, hogy a baloldalon, közelebbről Márki-Zay Péternél felmerült a minimálbér megszüntetésének ötlete.

– Ez is mutatja, hogy Gyurcsány Ferenc és szövetségesei semmit nem értenek a gazdaság és a szociális ellátórendszer működéséből

– mondta a miniszterhelyettes. Úgy vélte: a baloldal elképzelései nem a magyar társadalom érdekeit tükrözik, esetleges hatalomra kerülésüktől sem várhatna senki semmi mást, csak megszorítást, rezsiemelést és a szociális védőháló szétzilálását.

Borítókép: Zánkai Gyerektábor idén. Fotó: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.